Genrebild. Foto: Göran Rosengren Genrebild. Foto: Göran Rosengren

Drömmen om altanen gick i spillror när trallen lämnade släpet

Drömmen om en ny, underhållsfri altan gick om intet efter att delar av lasten med kompositbrädor lämnade släpet som mannen hade kopplat efter sin personbil. Han har dessutom påföljder att vänta efter att ha rapporterats bland annat för vårdslöshet i trafik, olovlig körning och överlast.

Mannen hade lastat på en rejäl hög med komposittrall på släpet. Lite väl många – och som dessutom var för dåligt säkrade. Något som blev självmarkerande.
– Vi hör plötsligt bilar som tutar när vi befinner oss på kontrollplatsen vid Långeberga, berättar trafikpolis Farid Johansson.

När han blickar upp mot påfarten till motorvägen från kontrollplatsen ser han en personbil med släp och han beger sig dit för att undersöka vad det är som har hänt.
– Det visar sig att delar av lasten hade lämnat släpet på en sträcka av flera kilometer längs hans färd på E6 utanför Helsingborg, beskriver trafikpolis Farid Johansson, som fick ett tufft arbete med att städa bort brädorna från den hårt trafikerade motorvägen.

De flesta brädorna hade fallit av på två ”koncentrerade” ställen.
– Vi fick stänga av motorvägen i en halvtimme och under den tiden öste vi bort femtio, kanske hundra brädor från körbanan så att vägen blev farbar igen.

Mannen rapporterades för vårdslöshet i trafik men också för olovlig körning.
– Han hade kopplat ihop bil och släp med för höga totalvikter i förhållande till den körkortsbehörigheten som han hade. Till detta kommer bristfällig lastsäkring och överlast, berättar Farid.

Överlasten motsvarade 15 procent.
– Märk väl, att detta var efter att han hade tappat stora delar av lasten, tillägger Farid Johansson.

Ingen människa skadades av den tappade lasten, inte heller känner Farid till att några materiella skador ska ha inträffat. Mitt i allt elände känner han ändå ett ”hopp om mänskligheten”.
– Föraren tog sitt fulla ansvar för det inträffade. Han förstod hur tokigt det hade blivit och han uttryckte stor tacksamhet över att ingen hade skadats eller att det hade uppstått olyckor som följd av hans misstag.

– Det ska jag säga, att det är långt ifrån alla som uppvisar ett sådant beteende, det ska han verkligen ha en eloge för.

Händelsen rapporteras nu till åklagare och för mannens del kommer det sannolikt att bli fråga om dagsböter.

Om artikeln

Publicerad: 2023-05-30 15:49
Kategori: Nyheter
Taggar: Helsingborg Lastsäkring Olovlig Körning Trafikpolisen