DB Cargo Full Load Solutions startar ny intermodal linje

DB Cargo Full Load Solutions satsar nu ytterligare på sin intermodala produkt. Under våren 2023 har de startat upp en trade-lane i egen regi mellan Sverige och Italien. Genom att kombinera flera olika transportsätt i en och samma transportkedja nyttjar man dess olika fördelar och kan då erbjuda en effektiv, miljövänlig och flexibel transportlösning.

Idag är medvetenheten hög när det gäller hur transportval påverkar miljön. Allt fler företag ser över sina godstransporter och vilka möjligheter det finns att sänka miljöutsläppen. Som ett led i detta och som en del av DB Cargo Full Load Solutions miljöprofilering strävar man efter att flytta över gods som idag transporteras med lastbil, till tåg. På så sätt blir miljöutsläppen reducerade med upp till 80 procent samt att slitage och trängsel på våra vägar blir betydligt mindre, enligt DB Schenker.

Eftersom många avsändare och mottagare inte är anslutna till räls, finns ett behov av lastbilstransport viss del av sträckan. Då är intermodal transport ett optimalt alternativ där godset lastas i en trailer som körs med lastbil till en terminal. Där lyfter man upp trailern på tåget som sedan går hela vägen till mottagaren eller till en närliggande terminal. På så sätt krävs ingen omlastning av godset utan det transporteras i en och samma enhet hela vägen från dörr till dörr.

På DB Schenker har man märkt en stor efterfrågan från marknaden på att frakta mer gods på tåg.
– Eftersom Italien är en stor handelspartner till Sverige var det naturligt att det var där vi skulle satsa till en början, säger Sebastian Hemme, Head of Sales and Business Development på Full Load Solutions Sweden.

Efter att Full Load Solutions sedan årsskiftet gått från DB Schenkers organisation in i DB Cargo, har de fått tillgång till egenägda trailers som nu sätts i ett rundlopp mellan Sverige och Italien för att skapa en bra balans mellan import och export. Tåget avgår dagligen i båda riktningar med säkerställd kapacitet vilket möjliggör effektiva transporter.

Här transporteras allt från livsmedel till papper, stål och insatsvaror till industrin.
– Vi ser en stor tillväxtpotential i intermodala transporter och vi tittar redan nu på ett utveckla fler linjer till och från starka handelspartners till Sverige, avslutar Sebastian Hemme.

  Sebastian Hemme, chef för försäljnings- och affärsutveckling I Sverige.
Sebastian Hemme, chef för försäljnings- och affärsutveckling I Sverige.

Om artikeln

Publicerad: 2023-04-21 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: DB Schenker FTL Full Truck Load Järnvägstransport Klimatomställning Miljö Sebastian Hemme