– Nu är all ordinarie gods- och paketdistribution i centrum fossilfri, berättar Alexander Lagnelöv, trafikchef på Västerås Distribution AB. – Nu är all ordinarie gods- och paketdistribution i centrum fossilfri, berättar Alexander Lagnelöv, trafikchef på Västerås Distribution AB.

Åkeriets ljudlösa satsning: ”Kunder är nyfikna”

Hör bullriga dieselmotorer verkligen hemma i en stadskärna med tusenårig historia? Det tycker inte Alexander Lagnelöv, trafikchef på Västerås Distribution AB:
– Det känns fantastiskt roligt att kunna erbjuda västeråsarna fossilfria och tysta leveranser i hela centrum. Vi har länge velat skaffa en helt elektrisk lastbil, så nu är vi väldigt glada!

Sin långa historia till trots, i Västerås är det full fart mot framtiden. Här huserar bland annat teknikjätten ABB och batteriföretaget Northvolt. Och åkeriet Västerås Distribution AB (VDAB) som sköter all DB Schenkers distribution i Västerås och Eskilstuna.

Nu har de välkomnat sitt senast tillskott till den fossilfria fordonsflottan.
– Det är en helelektrisk Scania 25L BEV som trafikerar de centrala delarna av Västerås. Räckvidden ligger på cirka 20 mil. Vår paketbil som trafikerar centrum drivs redan av el, så detta gör att all vår ordinarie gods- och paketdistribution i centrum nu blir eldriven och fossilfri, berättar Alexander Lagnelöv.

VDAB:s fossilfria fordonsflotta innehåller bland annat fyra eldrivna bilar – tre paketbilar och en lastbil – vilket ställer nya krav på chaufförerna. Inför övergång till eldrift håller man alltid en genomgång med chauffören, som får en ny arbetsmiljö och ett nytt körmönster att vänja sig vid.

– Det var lite ovant i början, men nu har jag vant mig och gillar verkligen ellastbilen. Den är väldigt skön att köra jämfört med min förra dieselbil. Jag gillar att den är tyst och väldigt snabb i väg, mycket bättre acceleration än min förra bil, säger Johan Larsson, chaufför på VDAB.

Även västeråsarna uppskattar den nya elbilen berättar Johan Larsson.
– Ja, vissa kunder är nyfikna och har många frågor. De tycker att det är spännande och uppskattar att den är så tyst.

Hanna Melander, hållbarhetsansvarig på DB Schenker Sverige, är stolt över DB Schenkers samarbetsåkerier och deras insatser för både människa och miljö:
– Klimatomställningen pågår verkligen för fullt runt om i vårt nätverk. Det starka samarbete vi har med våra svenska åkerier är unikt och vi är otroligt stolta över våra samarbetsåkerier och deras insatser. VDAB:s satsning skapar ett stort värde för våra kunder och för alla som bor i Västerås.

Satsningen på fossilfria fordon fortsätter för VDAB. Eskilstunaborna får dock vänta lite till på en helt bullerfri stadskärna.
– Att byta ut våra paketbilar i Västerås som kör korta sträckor var ett enkelt val. I Eskilstuna, som ligger drygt fyra mil från Västerås, är det svårare med den räckvidd och kostnad som bilarna har idag. Men vi ser att det dyker upp nya bilar som kommer fungera även där, så målet är förstås att kunna erbjuda även Eskilstunaborna en eldriven distribution framöver.

I VDAB:S dagliga DB Schenker-distribution körs en tredjedel av fordonen med helt fossilfritt drivmedel. Det är då en blandning av fordon som körs på el, biogas, HVO och RME.
– Vi testar oss fram med olika alternativa drivmedel för att se vad som funkar för olika körningar både praktiskt och ekonomiskt. Man kan lätt dra en parallell till min farfarsfar Harald som startade åkeriet på 1930-talet, han fick under en period ställa om fordonsflottan till gengas när det inte längre gick att få tag på konventionellt bränsle, berättar Alexander Lagnelö.

– Nu gör vi en liknande resa igen, fast av andra anledningar. Omställningen har sina utmaningar, men eftersom miljön är något vi brinner extra mycket för, tycker vi den här omställningsresan är både rolig och spännande, tillägger han avslutningsvis.

Om artikeln

Publicerad: 2023-03-31 15:00
Kategori: Nyheter
Taggar: DB Schenker Företagsnyheter Miljö Västerås Distribution AB