Transport kräver 5,5 procent i löneökning

Svenska Transportarbetareförbundet kräver 5,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal samt ett engångsbelopp i årets avtalsrörelse.

Transport har växlat krav med Transportföretagen gällande Transportavtalet som är branschens största kollektivavtal. Transport vill se löneökningar med 5,5 procent på 12 månader samt ett engångsbelopp på 5 726 kronor.
– Vårt krav på 5,5 procent i löneökning är satt utifrån vad den tyska industrin klarade av och fick. Det de klarar i Tyskland kan vi klara i Sverige, säger Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.

Transport står utanför LO-samordningens siffersättning på 4,4 procent i löneökning.
– Vi tycker att 4,4 procent är för lågt. Gentemot våra medlemmar är vi skyldiga att försöka höja lönerna mer. Även om det är ett svårt läge så måste vi våga, säger Tommy Wreeth.

Engångsbeloppet på 5 726 kronor avser ersättning för de sju månader som prolongerades under förra avtalsrörelsen, då förhandlingarna pausades och löneökningarna fördröjdes till följd av coronapandemin. Engångsbeloppet för Transportavtalet är räknat utifrån det generella påslaget under senaste avtalsperioden och är 818 kronor gånger sju månader.

Under året förhandlar Transport om 27 kollektivavtal.

Om artikeln

Publicerad: 2023-02-03 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Chaufför kollektivavtal Löneförhandling Transport Transportarbetareförbundet