Svenska Retursystem (SRS), säger att Helpall grå verkligen är en pall för framtiden. Svenska Retursystem (SRS), säger att Helpall grå verkligen är en pall för framtiden.

SRS svarar:

Därför är Dagabs plastpallar ett bra miljöval

Dagab berättade att de byter från träpallar till Svenska Retursystems plastpallar Helpall Grå. Kan plastpallar vara ett bättre miljöväl än träpallar, frågade en del läsare oss. Och går de att återanvända efter den garanterade livslängden som pallar 15 år? Svaren är, enligt SRS, ja i båda fallen.

Efter att vi publicerat notisen om att Dagab byter till SRS plastpallar model grå, hörde läsare av sig och ville veta mer om på vilket sätt dessa pallar skulle vara mer miljövänliga än träpallar.

Vi har ställt frågor om det till Dagab som dock inte återkommer innan vi ska publicera. Däremot svarar Svenska Retursystem AB (SRS) på våra frågor.

Vad tillverkas dessa pallar av, frågar vi SRS.
– Pallarna tillverkas av HDPE vilket är en polyeten-plast med hög densitet. Dessutom finns en stålförstärkning som gör pallarna mer tåliga vilket både förlänger livslängden men det gör också att vikten blir relativt låg. En lägre vikt gör hanteringen av pallen enklare men det innebär också en lägre totalvikt vid transporter vilket leder till minskad bränsleförbrukning. Totalvikten är 14,8 kg där plast av HDPE står för 12,8 kg och stål står för 2 kg, äsger SRS.

Enligt uppgift har pallarna en livslängd på 15 år . Går de sedan att återvinna och går det att återvinna plasten flera gånger?
– Pallarna går att återvinna och alla pallar som måste kasseras skickar vi till en avfallshanterare som mal ner pallarna till plastgranulat. HDPE är av hög kvalitet så efterfrågan finns för ny användning och plasten uppskattas kunna återvinnas 4-5 gånger, säger SRS.

Nermalt plastgranulat säljs till olika aktörer som använder materialet i produktion av nya produkter. Materialet från de kasserade pallarna används ofta till tillverkning av olika typer av rör. – Vi har dock väldigt stort fokus på lagning av pallar så att livslängden på pallarna blir så lång som möjligt. Genom att förlänga livet på produkterna skjuter vi upp behovet av nytillverkning och användandet av naturresurser. Vi har lagningsstationer på våra anläggningar och förra året gjordes över 50 000 pallagningar, säger SRS.

Vilka är enligt er de främsta anledningarna till att man byter från träpallar till era pallar?
– Det finns flera olika anledningar, men Daniel Månsson, kategoriområdeschef frukt och grönt på Dagab i Landskrona, har nämnt i deras pressrelease att ”På Dagab bygger man just nu framtidens starkaste logistikstruktur där automation och hållbarhet står i centrum. I samband med det går vi över till att distribuera all frukt och grönt på helpall från Svenska Retursystem som passar betydligt bättre än träpall för automatiserade flöden”, säger SRS.

Kort om Helpall grå
En standardiserad och anpassad pall för automatisk hantering.
Tål hög påfrestning, är friktionssäker och fungerar bra i frysmiljö.
Vikten är 10 kilo mindre än en motsvarande träpall.
Beräknad livslängd är 15 år.
Pallen avger inte damm eller träflisor vilket ger en mer hälsosam arbetsmiljö för alla som hanterar den genom hela flödet.

Om artikeln

Publicerad: 2023-02-21 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Återvinningsbara plastpallar Axfood Dagab Helpall Grå Klimatomställning Miljö SRS