Genrebild. Foto: Göran Rosengren, arkiv Genrebild. Foto: Göran Rosengren, arkiv

Dansk chaufför fick böta motsvarande 380 000 kronor

En 54-årig chaufför hemmahörande på Fyn i Danmark fick ett kännbart straff efter att ha fuskat rejält med kör- och vilotiderna – och för att ha kört lastbil utan körkort.

Allt tog sin början i april 2021 då chauffören blev stoppad på Langeland av Tungvognscenter Syd. Det stod ganska snart klart att chauffören hade många överträdelser av kör- och vilotiderna på sitt samvete.

I ett försök att dölja missförhållandena hade chauffören helt enkelt plockat ut sitt förarkort när körtiden tagit slut.

Månaden efter, i maj samma år, stoppades chauffören på nytt. Den här gången i Tørring. Och återigen konstaterades ”massiva överträdelser” av kör- och vilotiderna. Även den här gången kunde polisen konstatera att förarkortet hade ryckts ut ur färdskrivaren vid ett flertal tillfällen.

När samma chaufför stoppades en tredje gång, i februari 2022, visade det sig att det var ordning och reda på hans kör- och vilotider. Däremot saknade han körkort och fick alltså inte lov att köra över huvud taget.

I går, den 9 februari, var det dags för rättegång i Odense. Åtalet mot chauffören bestod av 43 punkter om överträdelse av kör- och vilotiderna samt 20 punkter om körning utan körkort.

Rätten dömde chauffören till böter om 237 000 danska kronor, vilket motsvarar cirka 380 000 i svensk valuta. Dessutom drogs hans tunga behörigheter in i tolv månader.

Om artikeln

Publicerad: 2023-02-10 11:29
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Rättsfall Tungvognscenter Syd