Gordon utökar med 146 ”pantade” skåp från JPGS

Last mile-företaget Gordon förnyar och utökar sin svenska fordonsflotta med 146 nya lätta lastbilar för kyltransporter av mat och mediciner. Varje kylskåp på dessa lastbilar har isolering som är tillverkade av 4 367 återvunna PET-flaskor. Nu står det klart att Stena Recycling kommer att kunna återvinna skåpen till 90 procent.

– Samdistribution och resurseffektiva lösningar kommer vara nyckeln till framtidens transporter. Dessa nya lastbilsskåp är ett nytt steg i vårt arbete för att erbjuda våra kunder hållbara hemleveranser, säger Ali Ghoce, vd och medgrundare till Gordon.

Under en månad kan Gordon genomföra 600 000 hemleveranser av mat och mediciner som handlas på nätet. För att möta en ökad efterfrågan av samordnade levererade påbyggaren JPGS Kaross 65 nya lastbilar till Gordon under hösten 2022.

Innan sommaren ska ytterligare 81 nya lastbilar komma från samma tillverkare.

Tillskottet på 146 lastbilar ska ställas i relation till att Gordon innan leveranserna började hade 112 egna lastbilar i Sverige. Till sommaren är beräkningen att Gordons svenska fordonsflotta ska bestå av 187 lätta lastbilar, vilket är en utökning med 67 procent under ett år.

Kylskåpen på de nya lastbilarna är byggda av det miljövänliga isoleringsmaterialet ArmaPET, som tillverkas av återvunna PET-flaskor, från företaget Armacell. Till varje kylskåp har 4 367 PET-flaskor på 0,5-liter återanvänts.

Livslängden för kylskåpet på lastbilarna beräknas till omkring tio år. I dagsläget kan Stena Recycling återvinna 90 procent av skåpet till nya material eller energi. Under tiden fram till dess att skåpen ska återvinnas kommer Stena Recycling jobba för att öka andelen som återvinns till nya material.

Det vanligaste är att isolerade lastbilsskåp tillverkas av XPS/EPS eller Polyuretan-cellplast. Att tillverka ett lastbilsskåp av ArmaPET innebär 245 kg lägre utsläpp av koldioxid än om man använder de vanligaste materialen.

Jämfört med XPS/EPS och Polyuretan har ArmaPET bättre isoleringsförmåga över tid, högre hållfasthet och längre livslängd, vilket ger mindre miljöbelastning, lägre vikt och lägre energiförbrukning under sin livslängd. XPS/EPS och Polyuretan går inte att återvinna. Allt enligt ett pressmeddelande från Gordon.

– Jämfört med tidigare lastbilsskåp som vi har byggt åt Gordon har de nya skåpen av ArmaPET fått ny design med bättre aerodynamik för att minska luftmotståndet. Resultatet är att bränsleförbrukningen minskar avsevärt. Detta är en ny design och ny tillverkningsmetod som vi är ensamma om på marknaden, säger Glenn Sjö, vd för JPGS Kaross.

De aktuella skåpen är de första i Norden tillverkade av återvunnet PET-material som är FNA-certifierade.

Glenn Sjö, vd på JPGS Kaross AB. Foto: Göran Rosengren, arkiv

Om artikeln

Publicerad: 2023-01-05 15:45
Kategori: Nyheter
Taggar: Företagsnyheter Gordon JPGS Miljö