Foto: Polizei Bremerhafen. Foto: Polizei Bremerhafen.

Förare kallade polisen ”clown” – fick böter på 13 400 kronor

En tysk lastbilschaufför fick betala dyrt för att inte hålla känslorna i styr under en kontroll på en parkeringsplats utmed vägen i Tyskland. Chauffören som även höll sin rast på platsen, talade med sin flickvän i telefonen och avslutade samtalet med att stämpla polisen som ”clown” och bötfälldes då.

Chauffören tänkte inte finna sig i att bli bötfälld för detta och överklagade ärendet i rätten. Det visade sig vara mindre lyckat eftersom han tvingades betala ännu mer än tidigare.

Händelsen utspelar sig i september 2022 då den 41-årige chauffören blev föremål för en poliskontroll på rastplatsen. Mannen visade tydligt missnöje med att ha blivit störd av polisens kontroll och när en av poliserna ber mannen att avsluta samtalet, säger han till sin flickvän: ”hörde du vad den där clownen säger? Jag måste lägga på.”

Att bli kallad clown tog polisen som en förolämpning av statstjänsteman och gav chauffören en bot på motsvarande cirka 10 050 svenska kronor.

Chauffören bestämde sig för att överklaga och i rätten hävdade han att han inte sagt clown utan istället Knabe (ett uttryck för pojke på tyska) och att han inte heller riktat uttalandet mot polismannen. Detta bekräftades även av flickvännen. Polismannen och en av dennes kollegor vittnade också i rätten, men då om det motsatta.

Rätten avslog överklagandet och det slutade med att chauffören istället fick betala motsvarande cirka 13 400 svenska kronor. Detta beroende åp att böterna grundar sig på chaufförens inkomst och sedan händelsen ägt rum, har han arbetat mer varför beloppet denna gång blev högre, skriver Trans.info.

Om artikeln

Publicerad: 2023-01-18 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Böter dagsböter Förolämpning Polis Poliskontroll Tingsrätt