Foto: Genre. Foto: Genre.

Chaufför överklagar böter för is som fallit från släpet

En lastbilschaufför fick böter på 200 schweizerfranc, notsvarande cirka 2 215 svenska kronor, i Schweiz efter en olycka där is fallit av från släpet och hamnat på en personbil som färdades bakom ekipaget. Chauffören överklagade böterna, men det slutade med att han fick betala ytterligare 4 705 franc, motsvarande cirka 52 123 svenska kronor i rättegångskostnader.

Olyckan inträffade i februari 2021 när den 26-årige lastbilsföraren körde på A1 strax efter klockan 17 i området Baden. Flera isflak flög av från taket på hans släp och landade på en Mercedes som färdades bakom ekipaget, rapporterar Aargauer Zeitung.

Turligt nog träffade isen bara bilens högra stänkskärm och inga allvarliga skador inträffade.

Enligt artikeln började föraren i Mercedesen jaga efter lastbilen och körde precis bakom den för att notera fordonets registreringsnummer. Personbilsföraren skickade sedan brev och mejl till företaget som äger lastbilen för att lösa ärendet. All kontakt ignorerades och därefter rapporterade personbilsföraren händelsen till polisen.

Målet hamnade i domstol där domaren bötfällde lastbilschauffören med motsvarande 2 215 svenska kronor för vårdslöshet i trafik.

Lastbilschauffören var inte nöjd med domen varför han överklagade det med hänvisning till att inget förhör ägde rum i det preliminära förfarandet.

Domaren bortsåg från argumentationen och sade att ett sådant förfarande inte är vanligt i straffrättsliga ärenden och att chauffören haft möjlighet att under förhandlingen i tingsrätten att kommentera anklagelserna i detalj.

Lastbilschauffören hävdade också att polisanmälningen inte borde ha beaktats eftersom de enbart baserades på ”iakttagelser och fynd” av polismannen och inte på den anklagades eller den skadelidandes uttalanden.

Domaren avslog detta krav, liksom hela överklagandet av böterna vilket medförde att lastbilschauffören fick betala både de initiala böterna samt rättegångskostnaderna, skriver Trans.info.

Om artikeln

Publicerad: 2023-01-26 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Böter domstol Isflak från Trailer Överklagan Polis