Genrebild. Foto: Scania Genrebild. Foto: Scania

Scania levererar lastbilar med bränsleceller till företag i Schweiz

Under 2024 och 2025 ska Scania leverera sina första lastbilar med bränsleceller till företag i Schweiz. Företagen som har varierande verksamheter har gemensamt att de aktivt vill minska CO2-utsläppen.

– Tack vare vårt mångåriga samarbete med Scania är vi övertygade om att vi också har valt rätt partner inom vätgasområdet, säger Marco Grob, chef för logistiktransport hos en av kunderna, Genossenschaft.

Även företaget Gysin Tiefbau AG har samarbetat med Scania tidigare och har en uttalad vilja att sluta använda fossila bränslen.
– För oss är en lastbil med bränsleceller ett utmärkt alternativ och att bidra till vidareutvecklingen inom detta område är något vi alla kommer att ha nytta av, säger Alex Gysin, General Manager.

Vätgas är enligt många experter en lovande energibärare, ett bra sätt att lagra förnybar energi under långa cykler, och det kommer att spela en viktig roll för att minska koldioxidutsläppen i energisystemet förutsatt att vätgasen produceras från förnybar energi.

Scania har redan skapat bränslecellstruckar genom forskningsinitiativ och partnerskap. De schweiziska lastbilarna är dock Scanias första som erbjuds till försäljning till konsumenter.

Om artikeln

Publicerad: 2022-11-15 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Bränsleceller Scania Schweiz Vätgas