Foto: Proff/arkiv. Foto: Proff/arkiv.

ITD till danska regeringen: Minska böter till chaufförer

På tisdag går Danmark till val och ITD uppmanar nästa regering att skära ner på böter för lastbilschaufförer.

ITD är en av Danmarks större åkeriföreningar och de uppmanar nu den kommande danska regeringen att inta en mildare inställning till att bötfälla chaufförer. Detta säger ITD-chefen Stefan K. Schou

För att locka tillbaka folk till chaufförsyrket anser Schou att regeringen måste minska risken för förare att ständigt riskera böter.

I en artikel på ITD:s hemsida, säger Schou: ”Vi uppmanar den tillträdande regeringen att göra en grundlig översyn av katalogen över böter och nivåerna på dessa böter för att se om de kan lättas. Proportionerna ska vara rimliga när sanktioner utdöms för en överträdelse annars blir det väldigt svårt för oss att rekrytera förare i framtiden. Det finns inget yrke där det finns så många sätt att få böter på under sin arbetsdag. Det får väldigt många förare att lämna branschen och det ligger inte i någons intresse.”

Schou tog även upp byråkrati och väntetider för att få tillstånd. Enligt hans åsikt behövs ”ett helt nytt synsätt på vägtransportsektorn.” ITD-direktören anser att den nya regeringen måste fokusera på ”tillväxt, bibehållande av danska jobb och bättre arbetsvillkor.”

Avslutningsvis efterlyste Schou ”icke-byråkratiska stödsystem” för att underlätta för åkare att övergå till nollutsläppsfordon: ”Om åkerierna ska köra grönt måste de först ha svarta siffror på den nedersta raden. Det kräver icke-byråkratiska stödsystem såsom ett avdragssystem för miljöfordon. Få åkerier har en särskild avdelning för gröna transporter som har tid för byråkrati. Därför måste det vara lätt för att det ska fungera. Det är ett av våra huvudbudskap till politikerna”, skriver Trans.info.

Om artikeln

Publicerad: 2022-10-28 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Böter Chaufförsbrist Danmark ITD Lastbilförare Politiet