Förnybart nu billigaste sättet av driva en dieselmotor

Det ska var lätt att göra rätt, brukar det sägas. Nu minskar det förnybara bränslet RME både bränslenotan och CO2-utsläppen. Prisskillnaden har uppstått efter att den tillfälliga skattenedsättningen på fossil diesel återfördes den 1 oktober. Det skriver Energifabriken i ett pressmeddelande.

Listpriset på Ecobränsle RME är i veckan (i skrivande stund) 18,97 kr/liter + moms. Det betyder att en lastbil eller buss som körs på Ecobränsle RME kan spara en femhundring varje gång den tankas, jämfört med vanlig diesel. Har du en större flotta, kan det handla om sexsiffriga belopp.

Nu gäller det att vara snabb för utnyttja det unika läget när förnybart och lågt pris möts.
– Politikerna har förslag på bordet där de åter vill sänka kostnaden för fossila drivmedel. Men priset på Ecobränsle RME ser trots det, ut att vara attraktivt det närmaste halvåret, säger Henrik Fridholm, marknadschef på Energifabriken.

Ecobränsle RME är ett 100 procent förnybart biodrivmedel som produceras från svensk raps i Karlshamn. CO2-reduktionen är mer än dubbelt så hög som i reduktionsplikten, upp till 75 procent. Vinteregenskaperna är goda, CFPP, cold filter plugging point är – 25 grader. RME är ett av de förnybara alternativ som används för att ersätta fossilt drivmedel i syfte att uppnå ett förnybart transportsamhället.

Det är viktigare än någonsin att använda inhemska drivmedel, infrastruktur för energi har sprängts i vår ekonomiska zon.
– Att importera är osäkert både ekonomiskt och säkerhetspolitiskt. Råvaror och produktion av Ecobränsle RME sker inom landet och är inte beroende av import. Det ökar vår självförsörjning och stärker vårt oberoende, säger Henrik Fridholm.

Allt enligt pressmeddelandet från Energifabriken.

Om artikeln

Publicerad: 2022-10-04 12:00
Kategori: Nyheter
Taggar: CO2 Dieselmotor Ecobränsle RME Energifabriken Förnybart Drivmedel Inhemska Biodrivmedel RME