Drönare på väg mot norska Namsos.   Drönare på väg mot norska Namsos.

Bring och Posten Norge testar drönarleveranser

Posten Norge och Brings första testprojekt med drönare går från norska Snåsa till Namsos med vattenprover. Att göra dessa leveranser med drönare istället för bil eller lastbil minskar både leveranstid och koldioxidutsläpp.

Syftet med testet är att lära sig för att snabbare kunna ta till sig ny teknik den dag marknaden och lagstiftningen är klar.
– Vi testar drönarleveranser för att få erfarenhet. Tillsammans med bra samarbetspartners ser vi att det kan bli aktuellt, speciellt när det är krävande geografiska förutsättningar och snäva tidslinjer. Vi ser också att det kan ha en stor uppsida för miljön. I det här testet minskade vi restiden med 34 procent och koldioxidutsläppet med 95 procent, säger Kenneth Tjønndal Pettersen, presschef på Posten Norge.

Leverans av vattenprover från Snåsavann AS lokaler till Nemko Norlab är initialt ett testprojekt. Sträckan från Snåsavann till Namsos är 51 kilometer – och vattenproverna har tidigare körts med bil och lastbil. Vattenproverna som levereras är beroende av att de kommer till laboratoriet inom kort tid.

Med det här pilottestet vill de utforska möjligheterna med ny teknik och utforska hur man i framtiden kan använda drönare och liknande teknik för att leverera post och paket.
– I dag finns både tekniska och juridiska förutsättningar som gör att drönarleveranser inte kan genomföras i stor skala. I det här drönartestet hade vi turen att en av våra kunder ville vara med, så vi passade på. Det ger oss mycket värdefull erfarenhet, säger Kenneth Tjønndal Pettersen.

Drönaren som används har utvecklats av startupföretaget Aviant från Trondheim som är specialiserat på drönarteknik. Drönaren är elektrisk och har ett vingspann på 2,5 meter och en marschhastighet på 85 km/h. Lastkapaciteten på tre kilo är mer än tillräckligt för att transportera vattenproverna från Snåsavannet till Namsos.

Provprojektet som nu genomförs i samarbete med Posten Norge kommer att ge en unik inblick i hur man kan erbjuda slutkunder snabbare, miljövänligare och mer flexibla transporter.
– Syftet med projektet är att visa hur långt vi har kommit med drönartekniken och tillsammans med Posten Norge och Bring spränger vi hela tiden gränserna för vad som är möjligt att åstadkomma med autonom logistik, säger affärsutvecklaren Michael Vu på Aviant.

Om artikeln

Publicerad: 2022-10-21 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Aviant Bring Drönarleveranser Fossilfritt Godstransport Klimatomställning Posten Norge