Klampades för genomsprucken bromsskiva

En rutinmässig kontroll i Helsingborg slutade med klampning efter att bilinspektören konstaterat att dragbilen hade undermåliga bromsar. En rostskadad och en genomsprucken bromsskiva kunde ha slutat med en olycka.

När bilinspektör Oscar Davidson gör en flygande besiktning på det östeuropeiska ekipaget kan han direkt se att fordonet utgör en trafikfara. Bromsskivan på den främre vänstra axeln är sprucken. Och det handlar inte om småsprickor.
– Den var sprucken rakt igenom ända upp mot navet. Helt av i princip, vilket kunde ha fått stora konsekvenser till exempel om den hade lossnat och fallit av, förklarar han.

Och på dragbilens andra axel hittar han ytterligare ett fel.
– En av bromsskivorna var påtagligt angripen av rost, säger Oscar.

Dragbilen var i ett allmänt bedrövligt skick.
– Vi anmärkte dessutom på belysning som inte fungerade, på speglar som inte fanns och en del annat.

Några böter blev det inte. Däremot klampades dragbilen ”på obestämd tid”, alltså till dess att bristerna hade åtgärdats. Detta tog några dagar, men så småningom kom en jourbil till kontrollplatsen och reparerade bromsarna och därmed har vi sluppit ytterligare en potentiell trafikfara på våra vägar.

Bromsskivor som spruckit utgör en potentiell trafiksäkerhetsrisk. De här delarna låg till exempel vid en påfart till E6 vid Helsingborg södra en morgon i augusti när Proffs passerade. Trafikpolis Richard Karlsson var snabbt på plats för att plocka upp skrotet.

Om artikeln

Publicerad: 2022-09-22 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Helsingborg Klampning Trafikpolisen Trafiksäkerhet