Danska staten drar in 90 miljoner på olovliga körningar i miljözoner

Närmare 26 000 gånger på knappt två år har fordon med icke godkända dieselmotorer kört illegalt in i någon av Danmarks miljözoner. Det rapporterar den danska tidningen ”Ingenjören” och hänvisar till en sammanställning från det danska Naturvårdsverket. Förloraren är miljön i städerna – vinnaren är den danska staten.

Sammanlagt har under perioden 1 oktober 2020 till 24 augusti 2022 böter på 58,5 miljoner danska kronor utfärdats för skåpbilar, lastbilar och bussar med dieselmotor som inte har ett godkänt partikelfilter installerat. Summan motsvarar närmare 90 miljoner svenska kronor.

Majoriteten av de skyldiga fångas i huvudstadens miljözon. Böter på 33,5 miljoner danska kronor har utfärdats i kommunerna Frederiksberg och Köpenhamn.

Beloppet fördelar sig i runda tal på nästan 16 000 böter, varav 15 000 har getts till skåpbilar.
– Det är ganska stora siffror, säger Line Barfoed, teknik- och miljöborgmästare i Köpenhamns kommun.

– När omfattningen är så stor talar det för att folk helt enkelt struntar i zonerna, säger hon och är beredd att be Naturvårdsverket i Danmark att utreda andra sanktionsmöjligheter om problemet fortsätter.

Om artikeln

Publicerad: 2022-09-13 15:50
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Miljö Miljözoner Rättsfall