Schweiziska förare vill ha bättre villkor och stopp för cabotage

Les Routiers Suisses, en schweizisk sammanslutning av lastbilschaufförer, har börjat samla in namnunderskrifter för en rad åtgärder som rör villkoren för förare och landets transportindustri. Bland annat vill de att cabotagetrafik i Schweiz effektivt ska förbjudas.

ASTAG, Schweiziska Commercial Vehicle Association, har dock beskrivit Swiss Routiers plan som ”överflödig” och ”kontraproduktiv”.

David Piras, generalsekreterare för Les Routiers Suisses, säger att föreningens ”Drivers’ Initiative” handlar om att säkerställa framtiden för Schweiz leverantörskedja. Piras tillade att Les Routiers Suisses anser att endast lastbilschaufförer bosatta i Schweiz eller angränsande länder bör få transportera varor i Schweiz.

Enligt Piras är lösningen på förarbristen inte att anställa förare från Östeuropa. Han hävdar att sådana förare vanligtvis tjänar 2 000 till 2 500 schweiziska franc per månad (motsvarande mellan 22 000 till 27 000 svenska kronor), vilket är mindre än sina schweiziska motsvarigheter. Detta hävdar Piras ”leder till ett tvåklassigt samhälle i transportbranschen, vilket är skadligt på lång sikt.”

Les Routiers Suisses vill se att en minimilön införs för förare som skulle se lönerna knutna till andra jämförbara kvalificerade yrken via kollektiva förhandlingar. Utöver det uppmanar föreningen den schweiziska regeringen att införa mål för utbildning av ett visst antal nya schweiziska lastbilschaufförer varje år.

I ett citat från teagesanzeiger.ch, skriver Les Routier Suisse: ”Det bör tas med i grundlagen att förare som transporterar gods inom Schweiz också ska bo i Schweiz eller i grannländerna. Transporter inom Schweiz med fordon som är registrerade utomlands bör vara förbjudna. Leverantörer som bryter mot detta bör åtalas av de federala myndigheterna”.

Les Routiers Suisse anser att lönenivåerna för Schweiziska lastbilschaufförer redan idag är korrekta och rättvisa. Medellönen för en Schweizisk chaufför är idag cirka 5 500 Schweiziska franc per månad (motsvarande cirka 60 000 svenska kronor), skriver trans.info.

Om artikeln

Publicerad: 2022-07-15 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Cabotagetrafik Konkurrens Les Routers Suisses Minimilöner Schweiz Transportnäringen Vägtransporter