Det är polisens ansvar att lösa kriminell verksamhet och skydda enskilda medborgare och företag. Högst ansvarig för den verksamheten är justitieministern som just nu är Morgan Johansson, säger Rickard Gegö, vd, Sveriges Åkeriföretag. Det är polisens ansvar att lösa kriminell verksamhet och skydda enskilda medborgare och företag. Högst ansvarig för den verksamheten är justitieministern som just nu är Morgan Johansson, säger Rickard Gegö, vd, Sveriges Åkeriföretag.

Branschen tar ansvar mot brott på vägarna genom Vägsamverkan

För att förebygga brottslighet och öka trygghet och trivsel längs vägarna har Sveriges Åkeriföretag, Larmtjänst och Polisen startat Vägsamverkan. Genom Vägsamverkans tipstelefon kan alla som vistas längs vägarna ringa in tips och iakttagelser om brott. På så sätt tar hela branschen sitt ansvar mot exempelvis stölder av drivmedel. Alla tipsen hanteras av polisen.

Justitieminister Morgon Johansson har i ett uttalande påtalat att branschen har ett eget ansvar för att förebygga brott som exempelvis dieselstölder. Vägsamverkan är ett tydligt exempel på ett konkret branschinitiativ för just detta.
– Det är fortfarande polisens ansvar att lösa kriminell verksamhet och skydda enskilda medborgare och företag, högst ansvarig för den verksamheten är justitieministern som just nu är Morgan Johansson, säger Rickard Gegö, vd, Sveriges Åkeriföretag.

Målet med Vägsamverkan är att minska brottsligheten längs vägarna. För att lyckas med detta är ökad uppmärksamhet och iakttagelser från de som vistas där ute, ofta yrkeschaufförer men även allmänheten, avgörande för polisen.

Projektet Vägsamverkan bygger på samma koncept som Båt- och Grannsamverkan och fokuserar på brottsförebyggande åtgärder och ökad uppmärksamhet inom åkeribranschen.
– Genom att underlätta för alla att ringa in och anmäla brott eller iakttagelser om transportstölder hoppas vi få in fler tips om vad som händer längs vägarna. Detta kan vara avgörande och är viktigt i arbetet att förebygga brott på vägarna, fortsätter Rickard Gegö.

Vägsamverkans tipsnummer 020–315 315 är bevakat dygnet runt. Tipsnumret lanserades den 1 mars 2022. Tipsen tas emot av ett bevakningsföretag som omgående registrerar tipset hos polisen.
Man kan välja om man vill lämna sina kontaktuppgifter eller vara helt anonym.

Exempel på tips som kan ringas in till Vägsamverkans tipstelefon skulle kunna vara att obehöriga personer rör sig bland uppställda långtradare på rastplatser, fordon som misstänks transportera stöldgods eller försök till stöld av gods eller diesel från fordon. Är det ett pågående brott är det viktigt att alltid ringa 112.

Läs mer om Vägsamverkan här.