Allt fler transporter till och från Ryssland och Ukraina stoppas

På grund av Rysslands anfall och invasion av grannlandet Ukraina har EU har infört sanktioner mot Ryssland, bland annat genom att förbjuda viss export till oljeprojekt och att kontrollera export till Ryssland av teknik som är anpassad för oljeindustrin. Sanktioner som naturligtvis också påverkar transporter till dessa båda länder.

För DSV innebär det bland annat att all aktivitet till och från Ukraina har stoppats vilket innebär stopp för alla flygtrafik, sjötransporter och all vägtrafik. Däremot påverkas inte godstrafiken på järnväg mellan Europa och Asien eftersom de inte passerar genom Ukraina.

Den danska rederijätten AP Møller-Mærsk har idag meddelat att man stoppar alla bokningar till Ryssland, både land- och till sjötransporter. Stoppet omfattar däremot inte livsmedel, medicin och humanitära förnödenheter.

Maersks stopp för transport gäller dock inte mat, medicinska förnödenheter och humanitära förnödenheter. Det rapporterar Transportnet idag på förmiddagen.

När det gäller vägtrafiken till och från Ryssland och Belarus är det stora störningar, meddelar DHL

Även DHL stoppar all trafik till och från Ukraina och Ryssland.
– Vilket innebär att vi inte längre tar emot order om transporter till Ryssland, säger Erik Söderberg, kommunikationschef för DHL Sverige.

– Det var länge sedan vi hade några transporter till och från Ryssland, säger Maria Dahlqvist, platschef i Malmö på Transportören som på sin websida annonserar att ”Vi fraktar till och från Ryssland med alla typer av styckegods, pallar, partigods, containers, hellaster och ADR-gods. Genom vår kunskap och många samarbeten med lokala distributörer är vi specialister av transporter till och från Ryssland och erbjuder transport till samtliga regioner i landet.”

Business Sweden varnar dem som har någon form av affärskontakt med Ryssland och menar att man måste agera med stor försiktighet och noga följa den löpande utvecklingen.
– Fler och strängare sanktioner kommer troligen att utfördas inom snar framtid och förändringar kan ske från dag till dag.

Kommerskollegium påpekar på sin hemsida att det inte bara är förbjudet att exportera varor och tjänster till vissa oljeprojekt utan att också vissa personer och organisationer har fått sina tillgångar frysta.

FAKTA

Handel med Ryssland 2021:
Varuexport från Sverige: 22,5 mdr SEK
Varuimport: 21 mdr SEK
Källa: Kommerskollegium

Om artikeln

Publicerad: 2022-03-01 12:14
Kategori: Nyheter
Taggar: Ryssland Sanktioner Ukraina