Stopp på E6 när 24 ton osurrat papper kom i rörelse

När det kroatiska ekipaget behövde bromsa hårt på E6 utanför Löddeköpinge under måndagskvällen den 20 december, blev det tydligt hur stor betydelse det har att säkra godset. Den 24 ton tunga lasten kom i rörelse vilket fick till följd att det i flera timmar blev stora störningar på den hårt trafikerade motorvägen.

Motorvägen utanför Löddeköpinge i Skåne är oftast hårt belastad av trafik. När en olycka eller incident inträffar, blir det därför stora störningar. Inte sällan stängs vägen av – och så skedde till exempel i måndags i förra veckan – igen.

När ett trailerekipage från Kroatien är i höjd med den skånska orten vid 16-tiden, måndagen den 20 december, tvingas föraren av någon anledning att bromsa hårt. På flaket står 24 ton papper, på väg från ett pappersbruk i Halland till Bosnien och Hercegovina.

Godset kommer i rörelse och bryter loss framstammen. Pappersbalarna fortsätter vidare framåt och slår till slut i hytten på dragbilen. Elkablarna och luftanslutningarna till trailern slits av och ekipaget blir stående i vänster körfält.

För att undsätta haveristen och skydda såväl lastbilschauffören som övriga trafikanter, kallas bland annat två TMA-fordon, en bärgare, en kranbil och polis till platsen. Enligt uppgifter till tidningen Proffs så påverkades trafiken i cirka fem timmar. Trafikverket meddelar strax före kl. 21.00 att trafiken hade släppts på som vanligt igen.

Proffs får tips om att det är Donalds Bilbärgning som assisterar på platsen. När vi kontaktar bärgningsföretaget får vi veta att den tunga lasten inte hade surrats över huvud taget.
– Inte ett enda spännband. Det märkliga är att det ombord på trailern fanns spännband som hade räckt till att säkra två trailers med den här typen av gods, förklarar Johan Sturk hos Donalds Bilbärgning, som fick uppdraget att rensa upp på platsen.

Trafikpolisen i Skåne rycker ut och kan, liksom Johan, konstatera att lastsäkringen var en katastrof. Och föraren fick därför böta – 1 500 (!) kronor.

Det tunga godset forcerade framstammen på trailern och stannade först när det slog i hytten på dragbilen.

Innan ekipaget kunde bärgas fick godset flyttas tillbaka i rätt position på trailern. Därefter skulle det lastsäkras. Enligt personal på plats var det en självklarhet för alla – utom för chauffören.
– Han hade uppenbarligen inte insett faran så lastsäkringen fick utföras av bärgaren, berättar ett vittne för Proffs.

Innan färden mot Bosnien och Hercegovina kan fortsätta, måste trailern repareras och bärgningsnotan betalas. På torsdagen, lille julafton, kunde ekipaget fortsätta söderut mot sin destination.

Inga personskador har rapporterats i samband med händelsen.

En kranbil från Ohlssons fick flytta tillbaka godset i rätt position innan trailern kunde flyttas.
Därefter fick personalen på plats se till så att godset säkrades.

 

Innan färden till Bosnien och Hercegovina fick lov att fortsätta, skulle trailern repareras – och bärgningsnotan betalas.

Om artikeln

Publicerad: 2021-12-28 15:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Donalds Bilbärgning AB Lastsäkring Skåne Trafikbrott Trafiksäkerhet