Den elektriska lastbilen är av modell Volvo FL Electric.

Dachser Norway levererar med ny eldriven batteri-lastbil

Under november börjar logistikleverantören att köra leveranser med sin första elektriska batterilastbil i Norge och vidareutvecklar därmed företagets utsläppsfria leveranser i centrala Oslo.

I en insats för att minska sina koldioxidutsläpp i centrala Oslo, har Dachser Norway ingått ett partnerskap med transportföretaget Cargotron. Tillsammans har de investerat i en elektrisk lastbil av modellen Volvo FL Electric. Nu tas lastbilen i bruk och börjar leverera i Dachsers utsläppsfria leveranszon i Oslo.

Tack vare leveransen av den eldrivna lastbilen till European Logistics-filialen i Vinterbro utanför Oslo, kan Dachser öka antalet utsläppsfria leveranser i centrala Oslo. Efter installation av en kraftfull laddningsstation på 22 kW vid filialen i Vinterbro, kan lastbilens batteri ladda fullt på bara åtta till nio timmar. Vilket gör att den eldrivna lastbilen nu kan inleda leveranser till kunder i centrala Oslo.

Ellastbilen blir ett tillskott till de två eCrafters som Dachser har använt för leveranser i Oslo sedan hösten 2020. Den nya Volvolastbilen rymmer 18 pallar och har en nyttolast på fem ton. Fullastad kan lastbilen, i teorin, köra upp till 170 kilometer på en enda laddning. I praktiken ligger siffran närmare 120 kilometer beroende på den enskilda förarens körkompetens och väderförhållanden.

Den eldrivna lastbilen och de två eCrafters ställer höga krav på förarna och därför har Dachser Norway beslutat att de utvalda förarna ska ha genomgått olika kurser i teknisk körning. På så sätt får förarna kompetens att köra så miljövänligt som möjligt och kan därigenom maximera fordonens räckvidd.

I slutet av 2022 kommer Dachser att ha implementerat Dachser Emission-Free Delivery i minst elva europeiska städer. Idag uppfyller, förutom Oslo, även Stuttgart och Freiburg i Tyskland samt Prag i Tjeckien, kraven.

Förutom användning och utveckling av batteridrivna drivsystem och hållbar stadslogistik, innebär Dachsers långsiktiga klimatstrategi bland annat ökad användning av förnybara energikällor och grön el. Från och med 2022 kommer de att få 100 procent av sin el globalt från förnybara källor. Dessutom kommer Dachser att fyrdubbla mängden grön el som företaget själv genererar med hjälp av solcellssystem.

Om artikeln

Publicerad: 2021-11-24 13:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Cityleveranser CO2 Dachser eCrafter Ellastbil Förnybart Bränsle Fossilfritt Grön El Laddinfrastruktur Volvo FL Electric