Foto: Proffs/Arkiv.

Brittiska DHL-förare hotar med strejk

Ytterligare ett bråk har blossat upp mellan DHL och deras lastbilschaufförer efter att dessa avvisat en löneökning på 3 procent. Nu hotar chaufförerna åter med strejk lagom till att julhandeln är i full gång. Fackföreningen Unite säger att förarna inte ger sig med mindre än att ett relevant löneerbjudande presenteras.

Vi har tidigare berättat om hur det brittiska transportföretaget Hansons erbjudit sina förare en löneökning på 2,5 procent. Budet avvisades med motiveringen att det i realiteten istället innebar en lönesänkning eftersom landet har en löpande inflation på cirka 3,9 procent.

Nu är det DHL-förare som hotar med strejk efter ett löneerbjudande på 3 procent. Tvisten involverar mer än 140 lastbilschaufförer som utför leveranser i sydvästra England. Det nya bråket kommer mindre än en månad efter att leveransfirman löste en annan lönedispyt bland sina förare på i Dartford.

DHL sade till Motor Transport att de var besvikna över att budet inte accepterades, men fackförbundet Unite säger att det nuvarande löneerbjudandet inte stod proportion på något sätt till den nuvarande inflationen som nu ligger på 4,9 procent.

En omröstning om strejk börjar torsdagen den 11 november och Unite säger att om lastbilschaufförerna röstar för stridsåtgärder, kan dessa starta så tidigt som andra veckan i december.

Unites regionschef Shevaun Hunt säger: ”Våra medlemmar röstar för strejk eftersom DHL, trots utdragna förhandlingar, har misslyckats med att lämna ett rimligt löneerbjudande.” Unite säger att DHL även i det här sena skedet fortfarande kan undvika strejken genom att återvända till förhandlingsbordet och lägga ett erbjudande som motsvarar chaufförernas förväntningar.

En taleskvinna för DHL Supply Chain säger att man är besvikna över att Unite och dess medlemmar röstar om stridsåtgärder.
– De senaste dagarna har vi lagt fram ett förbättrat erbjudande och ser fram emot ytterligare samtal för att nå ett tillfredsställande resultat för alla parter, men vi utarbetar beredskapsplaner för att minimera avbrott i leveranser om åtgärden skulle gå vidare, säger hon till Motor Transport.

Om artikeln

Publicerad: 2021-11-10 13:30
Kategori: Nyheter
Taggar: DHL facket Förarstrejk Inflation Lönebud Storbritannien Strejk Strejkvarlsel Stridsåtgärder Unite