Riksdagshuset. Foto: Riksdagen.

Thomas Morell: ”Tullverket måste få ökade befogenheter”

Drogpåverkade förare som kör tunga fordon har under det senaste året hamnat allt mer i fokus. Tullverket har larmat om att de ser en ökning av drogpåverkade yrkesförare. Både inom Polisen och Tullverket höjs röster för ett högre straffvärde för drogpåverkade yrkesförare och att det behövs testutrustning ute på fältet för att effektivt kunna ertappa drogpåverkade förare. Nu vill Thomas Morell (SD) få besked av regeringen om de har för avsikt att agera skyndsamt.

I sin interpellation till finansminister Magdalena Andersson (S), säger Thomas Morell (SD) att redan i maj månad larmade Tullverket om drogpåverkade utländska förare av tunga fordon. Under sommaren inträffade en allvarlig olycka på E4:an mellan Gränna och Jönköping. Föraren var utländsk och drogpåverkad. Att den olyckan inte slutade med en fullständig katastrof måste anses vara ren tur.

Nu larmar Tullverket ännu en gång om drogpåverkade utländska förare. Chefen för Tullverkets kontrollavdelning säger till TT att förarna använder amfetamin för att bli piggare. Samtidigt försämrar det förarnas omdöme.

Regeringen har förvisso tillsatt en utredning om effektivare kontroller, som nu är ute på remiss, men problemet med drogpåverkade förare är här och nu, med alla de risker det innebär för medtrafikanter. Regeringen har gång på gång informerats om problemet, men hanteringen är alltför långsam. För varje dag som går riskerar andra sina liv på landets vägar på grund av att drogpåverkade förare inte stoppas.

Med anledning av detta vill Thomas Morell fråga finansminister Magdalena Andersson regeringen avser att skyndsamt vidta åtgärder för att öka Tullverkets befogenheter och om regeringen avser att tilldela Tullverket ökade resurser för att intensifiera kontrollerna av yrkesförare som kommer in i landet?

Om artikeln

Publicerad: 2021-10-11 09:53
Kategori: Nyheter
Taggar: Drograttfylla Narkotikabrott Polisen Regeringen Socialdemokraterna Sverigedemokraterna Tullverket