Foto: Genre.

Åtalad för rattfylleri frias efter att hävda smakbortfall efter covid-19

Den 16-årige föraren av en a-traktor åtalades vid Borås tingsrätt och friades. Åklagaren överklagade, men även hovrätten friar den unge mannen då man anser han inte haft uppsåt. Den unge mannen hävdar att han inte kan känna smak efter att ha haft covid-19 och han trodde att glaset med den röda drycken innehöll saft.

Det var i våras som den 16-årige föraren av en a-traktor efter att ha festat under valborgsmässoafton stoppades av polisen för en rutinkontroll. Polisen upplevde inte föraren som påverkad varför utandningsprovet på 0,63 milligram per liter utandningsluft blev en smärre chock, skriver Dagens Juridik.

Strax innan föraren skulle lämna festen blev han törstig och erbjöds en hallondryck vilken han drack. Att glaset han erbjudits redan var upphällt och att han befann sig på en fest där andra drack alkohol, gör att tingsrätten menar han borde förstått att det kunde varit alkohol i glaset, samtidigt konstaterar man att föraren nyligen fyllt 16 år och att beslutet att dricka fattades snabbt.

Eftersom åklagaren inte ifrågasätter förarens förklaring om att han tidigare insjuknat i covid och helt förlorat förmågan att känna såväl lukt som smak, fick tingsrätten godta förklaringen. Hovrätten säger samma sak och pekar på att förarens förklaring inte är ”så orimlig att den kan lämnas utan avseende”.

Vidare är det inte bevisat att han insåg risken att dricka alkohol och köra och han var inte heller likgiltig inför den risken. Tillsammans med detta och att det saknas uppsåt, frias föraren alltså även av hovrätten.

Om artikeln

Publicerad: 2021-10-01 14:45
Kategori: Okategoriserade
Taggar: Åklagare Alkoblås Covid Hovrätt Polis Poliskontroll Rattfylla Tingsrätt