Volvolastbilar ska tillverkas i Kina

Volvo Trucks förvärvar JMC Heavy Duty Vehicle, ett dotterbolag till Jiangling Motors i Kina. Köpet inkluderar en produktionsanläggning i Taiyuan i Shanxiprovinsen. Affären kostar cirka 1,1 miljarder svenska kronor. Målet är att i slutet av 2022 tillverka nya Volvo FH, Volvo FM och Volvo FMX-lastbilar i Taiyuan för kinesiska kunder.

Volvo Trucks har varit aktiva på den kinesiska marknaden sedan 1934. Under de senaste åren har den starka tillväxten av logistiktjänster, inklusive e-handel, lett till en ökad försäljning av Volvolastbilar i landet. Under 2020 importerades mer än 4 500 Volvolastbilar till kunder i Kina. I linje med Volvokoncernens långsiktiga strategi utökar därför Volvo Lastvagnar sin affärsverksamhet i Kina.

Roger Alm är vd på Volvo Lastvagnar och säger att de är fast beslutna att forma framtiden för hållbara transportlösningar.
– Vi har funnits i Kina länge och nu ökar vi vår försäljning och vi utökar vårt starka nätverk av försäljnings- och servicepunkter tillsammans med våra privata återförsäljarpartners. Under de senaste åren har vi sett en snabb utveckling av logistikmarknaderna och en ökande efterfrågan på våra premiumbilar och tjänster. För att möta efterfrågan från kinesiska transportoperatörer är det hög tid för oss att etablera en regional värdekedja med vår egen tunga lastbilstillverkning i Kina, säger han.

Verksamheten i Taiyuan kommer att omfatta tillverkning av hytter, svetsning, målning och slutmontering av Volvo-lastbilar. Efter investeringar kommer anläggningen inom några år att ha kapacitet att producera 15 000 Volvo-lastbilar per år med potential att öka kapaciteten ytterligare.

Affären genomgår sedvanlig kontroll inklusive myndighetsgodkännanden.

Om artikeln

Publicerad: 2021-08-24 09:18
Kategori: Nyheter
Taggar: JMC Heavy Duty Vehicle Kina Lastbilsproduktion Taiyuan Transport Volvo Volvo Trucks Volvokoncernen