Vid däckrazziorna mäts bland annat trycket och mönsterdjupet i däcken. Vid däckrazziorna mäts bland annat trycket och mönsterdjupet i däcken.

Nya däckrazzior

Nu är det klart att årets däckrazzior genomförs i Skåne, Västra Götaland, Södermanland, Västerbotten och på Gotland. Däckrazziaperioden startar i år den 30 augusti och pågår i drygt två veckor och görs i anslutning till Polisens kontroller.

Den första däckrazzian i Sverige genomfördes på prov i Sörmland 2004 och från 2005 har däckrazzior genomförts i princip årligen i flera delar av landet. Syftet är att påminna bilister om sitt ansvar att ha koll på däcken och varför detta är viktigt, samt att informera om energimärkningen av däck.

Vid däckrazziorna samlas också statistik in, exempelvis om mönsterdjup, lufttryck och andelen bilar med vinterdäck på sommaren.
– Utförlig statistik från förra året och trender från tidigare år publiceras i en Däckrazziarapport när perioden startar, säger Pontus Grönvall, Däckbranschens informationsråd.

Däckrazziorna genomförs i anslutning till Polisens ordinarie trafikkontroller. När trafikkontrollen är klar, erbjuds föraren att få bilens däck undersökta. Däckkontrollen är frivillig. Razzian omfattar inte tunga fordons däck.

Däckrazzia är en samverkan mellan Energimyndigheten, VTI, Däckbranschens informationsråd, Bilprovningen och NTF.

Om artikeln

Publicerad: 2021-08-18 15:46
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilprovningen Däck Däckrazzia Mönsterdjup NTF Polis Poliskontroll Sommardäck Vinterdäck VTI