Narkotika påträffas såväl på personerna som inne i lastbilshytten. Narkotika påträffas såväl på personerna som inne i lastbilshytten.

Efter vältolyckan på E4 – Åtal är att vänta

När trailerekipaget med en totalvikt av cirka 45 ton i mitten av förra veckan går av vägen på E4 nära Gränna, är det ren tur att ingen omkommer. Vägen stängs dessutom av i 30 timmar då det befarades att diesel läckt ut i Vättern. Dragbilen ägs av Transscandinavian Logistics AB och trailern tillhör Ntex, en kombination Proffs har skrivit om tidigare.

Det är för Proffs-redaktionen inte första gången vi har kontakt med Ntex i samband med att det aktuella åkeriet, Transscandinavian Logistics i Göteborg, hamnar i klammeri med polisen. Vi kontaktar åter Jonas Carlsson som även driver Transscandinavian Carrier. Han berättar att kvinnan redan dagen efter olyckan tillåtits åka hem till Polen.
– I övrigt inväntar jag resultatet av polisens utredning, säger han.

Åkeriets fordon bär speditören Ntex logotyp. I en artikel från 2019, tog Ntex åkeriet i försvar. Denna gång är man mer återhållsam. Vi frågar Ntex vd Thomas Ström hur detta kunde hända och hur kommer de kommer att agera mot åkeriet?
– Vi kommenterar inte den tragiska olyckan utan inväntar polisens utredning, svarar han.

LÄS ÄVEN – våra tidigare artiklar som rör speditören och åkeriet.

När polisen kommer till platsen finner de förarna som tumlat runt inne i hytten och man hjälper dem ut. Mannen berättar för polisen att han blivit trött och låtit kvinnan ta över ratten medan han själv, utan bälte, sätter sig i passagerarstolen. Kvinnan saknar behörighet för fordonet.

När mannen och kvinnan kommer in till polisstationen är de misstänkta för narkotikabrott. Den mängd narkotika som påträffas i lastbilshytten ger ett innehav som når upp till brott av normalgraden. De misstänks även för ringa narkotikabrott, för eget bruk, då man finner narkotika på personerna. Urinproven som tas uppvisar flera substanser hos dem båda. Nu väntar man på analyserna av blodproven som inte kommer att dröja länge.

Paret är hemmahörande i Polen och mannen har svenskt personnummer, men kvinnan har det inte. Vi får kontakt med kammaråklagare Klas Hellgren som säger att när paret kommer till polisstationen, påstår kvinnan att det är hon som har kört. Utan vittnesuppgifter skulle det inte gå att motbevisa detta.
– Då delgav vi kvinnan misstanke om grovt drograttfylleri, grov vårdslöshet i trafik samt olovlig körning och mannen delgavs misstanke om medhjälp till grov rattfylleri. Båda är misstänkta för narkotikabrott av normalgraden, säger Klas Hellgren.

Vid nästa förhör har paret fått advokater och då har kvinnan börjat inse straffvärdet på det hon delgivits, upp emot cirka 1,5 års fängelse.
– Kvinnan bryter ihop och säger att hon tagit på sig skulden för att rädda mannen och då vidgår mannen att så är fallet, säger Klas Hellgren.

Kvinnan begärs då häktad enkom för narkotikabrott av normalgraden, men tingsrättens domare väljer sedan att försätta kvinnan på fri fot.

Då det finns en flyktfara, begärs mannen häktad med de brottsrubriceringar kvinnan tidigare delgivits, förutom olovlig körning. En häktning får vara i 14 dagar medan utredningen görs med möjlighet till förlängning, men Klas Hellgren menar att det inte ska behöva gå ens så lång tid innan åtal väcks.
– Det här är ett oerhört allvarligt brott som har begåtts och hade det inte skett på småtimmarna utan istället när trafiken är tät, hade utgången kunnat bli mycket otrevlig, säger Klas Hellgren och tillägger att färdskrivaren visade hastigheter på upp till 132 km/h.

Mannen sitter alltså häktad under utredningen, men tingsrättens domare Amanda Rörby beslutar att släppa kvinnan på fri och hon befinner sig nu i Polen på en känd adress. Amanda Rörby berättar om likabehandlingsprincipen för alla EU-medborgare.

Men, mannen är ju också EU-medborgare – varför sitter han kvar?
– Han är på sannolika skäl misstänkt för mycket grövre brott än kvinnan och hon har en känd adress varför tingsrätten inte bedömde att det fanns skäl att kvarhålla henne, säger Amanda Rörby och tillägger att kvinnan aldrig häktades utan istället initialt anhölls.

Då har alltså även straffvärdet betydelse för hur lika en EU-medborgare behandlas med hänsyn till likabehandlingsprincipen?
– Vi gör en bedömning i varje enskilt fall och i detta fallet beslutade vi att inte hålla kvar kvinnan, säger Amanda Rörby.

Vi låter Klas Hellgren förklara hur kvinnans frisläppande påverkar hans möjligheter att åtala henne?
– Jag kommer inte att kunna slutföra förundersökningen eftersom jag måste kunna delge henne ett analysbesked innan jag kan gå vidare. Det blir alltså straffritt att komma hit och begå narkotikabrott av normalgraden på grund av domarens agerande i detta fallet, avrundar Klas Hellgren som är mycket kritisk till beslutet.

Amanda Rörby hänvisar till att kvinnan har en känd adress i Polen där hon kan delges och infinner sig kvinnan inte till rättegången, kan hennes advokat agera ombud.

Proffs har skrivit om åkeriet även i den tryckta tidningen. Läs här (PDF)!