Foto: Rigspolitiet, arkiv Foto: Rigspolitiet, arkiv

Åkeriverksamhet krävs på 940 000 för färdskrivarfusk

Tungvogncenter Nord (TCN), Nordjyllands Politi, utreder just nu ett ärende där en dansk åkare och dennes chaufförer misstänks för att ha fuskat med kör- och vilotiderna. Utredningen pekar i skrivande stund på att åkeriägaren kommer att åtalas på 59 punkter. 53 åtalspunkter riktas mot tolv chaufförer i åkeriet.
- Den här typen av överträdelser är dyra, konstaterar poliskommissarie Claus Kjær-Pedersen på Nordjyllandspolisen.

Claus Kjær-Pedersen summerar böterna som de åtalade nu kan förvänta sig.
– Totalt sett är det samlade bötesbeloppet cirka 650 000 danska kronor (närmare 940 000 svenska).

Överträdelserna – avseende Europaparlamentets och rådets förordning nr 165 från 2014 och Europaparlamentets och rådets förordning nr 561 från 2006 – har skett under en period av cirka en månad i början av 2021.

Claus Kjær-Pedersen understryker att ärendet i grund och botten handlar om trafiksäkerhet, att samhället ska slippa utmattade chaufförer på vägarna, såväl i Danmark som i övriga Europa.
– Det handlar om att skapa säkerhet på vägnätet. Dessutom är reglerna utformade för att skapa lika villkor för åkerier, tillägger poliskommissarie Claus Kjær-Pedersen.

Ärendet är fortfarande under utredning Hur de inblandade förarna och åkeriägaren ställer sig till anklagelserna är ännu inte känt.

Om artikeln

Publicerad: 2021-08-31 07:56
Kategori: Nyheter
Taggar: Färdskrivarfusk Rättsfall Tungvogncenter Nord