Foto: Genrebild

Hovrätten dömer tidigare friad sovande bilist

Hovrätten dömer tidigare friad förare som somnat vid ratten på motorväg. Kvinnan körde in i ett mitträcke på en motorväg efter ett tio timmar långt nattpass. En olycka som kort efteråt orsakade skador på en lastbil. Enligt tingsrätten var det inte visat att hon varit trött när hon körde, men hovrätten fann det vara styrkt att kvinnan inte bara varit trött utan också somnat vid ratten.

I Dagens Juridik skriver William Eriksson att kvinnan efter ett tio timmar långt arbetspass, i november körde på en motorväg då hon körde in i mitträcket. En stund senare fick en lastbil skador då den körde in i en vajer som låg på vägbanan.

Kvinnan åtalades för vårdslöshet i trafik och åklagaren framförde att kvinnan hade kört i uttröttat tillstånd och somnat varpå hon körde in i mitträcket. Kvinnan bestred detta och sade att hon endast blinkat till lite för länge. Dessutom pekade hon på att hon jobbat natt under tre års tid och kände sig pigg.

Växjö tingsrätt slog fast att en kort stunds ouppmärksamhet eller bristande förmåga inte leder till ansvar och faller därmed inte under vårdslöshet i trafik. Tingsrätten kunde inte göra en tillräckligt säker bedömning av hennes trötthet och åtalet ogillades.

Åklagaren överklagade till Göta hovrätt som nu alltså häver tingsrättens dom. Hovrätten hävdar att kvinnans beskrivning av händelsen och att det i anknytning till det långa arbetspasset, som var det första efter en längre tids ledighet, talar för att hon somnat vid ratten. Vidare hade hon kört i höger körfält, glidit över vänster körfält och över en mindre vägren innan hon krockade med vägräcket.

Kvinnan döms för vårdslöshet i trafik till 40 dagsböter om 340 kronor, avslutar William Eriksson på Dagens Juridik.

Om artikeln

Publicerad: 2021-07-20 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Åklagare dagsböter Hovrätt somna vid ratten Tingsrätt Vårdslöshet i trafik