Andra generationen av aktieägare i Hegelmann Group. Till vänster Siegfried Hegelmann. Till höger Anton Hegelmann. Foto: Hegelmann Group.

Reaktion på EU:s mobilitetspaket:

Hegelmann Group bygger chaufförs-hub vid tyska gränsen

I EU:s mobilitetspaket ingår att chaufförer inte får ta den ordinarie veckovilan i lastbilshytten. Nu reagerar den internationella transportindustrin. Hegelmann Group bygger ett service-hub för chaufförer i Polen - nära den tyska gränsen.

Tillkännagivandet från Hegelmann Group som har huvudkontor i Bruchsal i Tyskland, låter som en framgångssaga då de bygger den första chaufförshuben i Polen. Det rikstäckande unika projektet byggs i Żarska Wieś i sydvästra Polen – nära den tyska gränsen på ett område om nästan tolv hektar.

Företaget har satt åt sidan cirka 22 miljoner euro för detta bygge. Öppningen av chaufförshuben, som gradvis ska utvidgas, planeras till mitten av 2022, skriver tyska Eurotransport.

Det här, säger den internationella transportindustrin, är en reaktion på EU:s mobilitetspaket. Hegelmann Group medger själv att ”det är på det här sättet det internationella transport- och logistikföretaget agerar på de ökade kraven från nya EU-regler och mobilitetspaketet.”

De nya reglerna föreskriver att lastbilschaufförer tillbringar sin ordinarie veckovila, det vill säga varannan vecka, hemma. Veckovilan kan förkortas, men senast efter fyra veckor måste förarna faktiskt få resa hem, säger Hegelmann Group.

Det finns emellertid alternativ då den ordinarie veckovilan också får spenderas på den ort föraren är anställd, något som skulle förklara närheten till den tyska gränsen.

Platsen i Żarska Wieś är uppdelad i flera zoner och i mångt och mycket påminner det om Örebro Truckstop (red.anm.). Den cirka 7 000 kvadratmeter stora serviceytan för lastbilar inkluderar en verkstad, en diagnosanläggning, ett lackeringsföretag och en lastbilstvätt. Det kommer även att finnas ett reservdels- och däcklager på nästan 6 000 kvadratmeter.
– Med det utbudet av tjänster kan reparationstider optimeras och effektiv drift garanteras, säger delägare Siegfried Hegelmann.

I framtiden kommer också ett separat logistikkomplex och lagringscenter att byggas där.

Om artikeln

Publicerad: 2021-07-21 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Chaufförshub EU Hegelmann Group Mobilitetspaketet Ordinarie veckovila Servicecenter