Den 30 juni är det världspremiär för Mercedes-Benz första eldrivna tunga lastbil – eActros (bilden föreställer prototyper). Foto: Mercedes-Benz

Världspremiär för första eldrivna lastbilen från Mercedes

Den 30 juni är det världspremiär för Mercedes-Benz första eldrivna tunga lastbil – eActros. Lastbilen som kommer att gå i produktion redan under andra halvåret i år kommer att presenteras av Mercedes-Benz Trucks nya chef – svenskan Karin Rådström.

2016 visade Mercedes-Benz lastbilar sin första eldrivna konceptbil. Bara 2 år senare, 2018, var det dags för de första prototyperna av eActros att börja testas i kundmiljöer. Sedan dess har ett 10-tal exemplar körts mer än 50 000 mil hos 20 olika testkunder. Fokus har varit på tung distribution och både 18- och 25-tonsversioner har ingått i testflottan.

Under testerna har det framkommit att förarna varit positivt överraskade av körupplevelsen. Känslan av tystnad och att ha fullt vridmoment i hela fartregistret är två saker som poängteras.

Den produktionsklara modell som nu kommer att få premiär den 30 juni är förbättrad på flera punkter jämfört med prototyperna: däribland räckvidd, effekt och säkerhetsfunktioner.

eActros kommer att börja serietillverkas på Mercedes-Benz lastbilsfabrik i Wörth under andra halvåret 2021. 2027 planerar företaget att lansera sina första bränslecellsdrivna lastbilar med väte som drivmedel. 2039 ska alla lastbilar från Mercedes-Benz Trucks ha fossilfria drivlinor.

Den digitala premiärvisningen av eActros den 30 juni kl 10.00 kommer att vara öppen för allmänheten. Lastbilen kommer att presenteras av svenskan Karin Rådström som nyligen tillträdde som chef för Mercedes-Benz Trucks. Det blir Karin Rådströms första modell-lansering i den nya rollen.

Om artikeln

Publicerad: 2021-06-22 10:00
Kategori: Nyheter
Taggar: eActros Eldrivna Lastbilar Fordonsnyheter Mercedes-Benz