Dachser utökar utsläppsfria stadsleveranser

Dachser Emission-Free Delivery är en del av logistikleverantörens långsiktiga strategi för att skydda klimatet. Nu utökar man sina utsläppsfria stadsleveranser till elva europeiska städer. I slutet av 2022 kommer Dachsers leveranser till stadskärnor i minst elva europeiska storstadsregioner att vara utsläppsfria.


Hittills har Dachser Emission-Free Delivery införts i Stuttgart, Freiburg och Oslo. Förberedelser pågår nu även i Berlin, München, Strasbourg, Paris, Prag, Köpenhamn, Madrid och Porto.

Dachser Emission-Free Delivery innebär att Dachser utför alla transporter utsläppsfritt som standard i ett definierat stadscentrum, normalt i stadskärnan med gågator. Inga luftföroreningar eller växthusgaser släpps ut lokalt. Dessutom är bullerutsläppen lägre. I december 2018 tilldelades pilotprojektet i Stuttgart en utmärkelse i en tävling om hållbar stadslogistik som Tysklands miljödepartement genomförde.

Dachser omdefinierade sina logistikprocesser för samlastningsleveranser i stadskärnor för att passa Dachser Emission-Free Delivery. Utifrån ett modulärt system använder företaget batteridrivna skåpbilar och lastbilar samt eldrivna transportcyklar som är skräddarsydda för de lokala kraven. Cyklarna är specialkonstruerade för samlastning och varor på pall som väger upp till 250 kilo.

Medan e-lastbilarna levererar till mikronav, det vill säga mindre lager nära stadskärnan, eller direktlevererar varor som inte är lämpliga för cykeltransport på grund av deras vikt eller mått börjar transportcyklarnas rutter vid mikronaven och betjänar främst gågator.

Stefan Hohm, Chief Development Officer, som ansvarar för klimatskydd inom Dachser tillsammans med CEO Burkhard Eling, säger att det här den första av en rad åtgärder de kommer att införa för klimatskydd. I det här arbetet förlitar de sig framför allt på effektiv logistik och tekniska innovationer. Det är ett samarbete mellan kunder, och partners som är angelägna att aktivt forma logistikbranschen mot målet lägre utsläpp.

De har definierat fyra nyckelområden som de arbetar med som ett led i vår klimatskyddsstrategi.
– Processeffektivitet, energieffektivitet, forskning och utveckling samt företagets samhällsansvar. Vi anser att det sistnämnda området är ett åtagande gentemot samhället och sociala frågor som är större än våra affärsintressen – till exempel det arbete vi har bedrivit sedan 2005 tillsammans med barnhjälpsorganisationen terre des hommes på tre kontinenter, avrundar de.

Om artikeln

Publicerad: 2021-05-17 11:45
Kategori: Nyheter
Taggar: Cityleveranser Cykelleverans Dachser E-bilar Miljö transportbranschen Utsläppsfritt