Nymöllaanläggningen från ovan.

Gasum öppnar unik biogasanläggning i Nymölla

Gasum öppnar en biogasanläggning i Nymölla, den första i Sverige som producerar flytande biogas av processvatten från Stora Ensos massa- och pappersbruk i Nymölla. En banbrytande biogasanläggning i Nymölla, Sverige, är resultatet av ett partnerskap mellan energibolaget Gasum och leverantören av förnybara material Stora Enso.

[pro_ad_display_adzone id=”46569″]


Genom att omvandla processvatten från Stora Ensos massa- och pappersbruk i Nymölla till flytande biogas (LBG), kommer anläggningen att producera förnybart bränsle för vägtransporter, industrin och sjöfartssektorn.

Det här samarbetet inom cirkulär ekonomi är det första i sitt slag i Sverige. Anläggningen, som har byggts och drivs av Gasum, öppnades igår den 27 april 2021 och med på invigningen fanns Sveriges miljö- och klimatminister och vice stadsminister Per Bolund.

Planerna inleddes 2018 när de två företagen undertecknade ett avtal om att tillåta Gasum att bygga en biogasanläggning bredvid Stora Ensos pappersbruk i Nymölla i södra Sverige. Processvattnet som genereras i brukets produktionsprocess, kommer att hanteras på den nya anläggningen för att utvinna det organiska materialet som sedan omvandlas till biogas vilken sedan kondenseras.

Biogas är ett förnybart bränsle som minskar koldioxidutsläppen med upp till 90 procent jämfört med konventionella fossila bränslen som exempelvis diesel, när det används av segmentet tunga transporter, enligt Gasum.

[pro_ad_display_adzone id=”221″]

Den totala investeringen i Nymölla uppgår till nästan 450 miljoner kronor. Gasum investerar 270 miljoner kronor i projektet, Stora Enso 50 miljoner kronor och ytterligare 121,5 miljoner kronor i form av ett bidrag från Naturvårdsverket via ”Klimatklivet”. Klimatklivet är ett initiativ för stöd till lokala och regionala innovationer för att minska utsläppen av koldioxid.

Under den digitala invigningsceremonin för biogasanläggningen i Nymölla, deltog Sveriges miljö- och klimatminister och vice stadsminister Per Bolund och talade om vikten av den cirkulära ekonomin.

Öppnandet av biogasanläggningen bidrar till att produktionen av biogas (LBG) i Sverige når industriell skala.

Produktionsökningen behövs inom många sektorer där det för närvarande finns en efterfrågan på bränslen som kan minska koldioxidutsläppen, såsom tunga transporter, sjöfarten och industrin. Samriskprojektet i Nymölla är ett bra exempel på hur olika industrier och sektorer kan samarbeta för att minska utsläppen som helhet.

[pro_ad_display_adzone id=”221″]

Om artikeln

Publicerad: 2021-04-28 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Biogas förnyelsebart drivmedel Gasum Industri Klimatlyftet LNG Natruvärdsverket Stora Enso transporter