Dansk domstol dömde två chaufförer för flygande isflak

Is som flyger av från lastbilar och släpvagnar är ett återkommande problem varje vintersäsong. Nyligen dömdes två utländska chaufförer av dansk domstol efter att ha is från deras ekipage fallit ner på körbanan under färd.



I onsdags och i fredags förra veckan dömdes två lastbilschaufförer för att ha kört med is på deras respektive ekipages tak, något som enligt den danska polisen innebar en stor risk för medtrafikanterna.

Ärendet som avgjordes av rätten i Kolding i onsdags utspelades den 30 januari för två år sedan (2019). En chaufför från Lettland ertappades med att köra omkring med is på trailerns tak. Straffet blev villkorlig indragning av rätten att köra i Danmark i tre år.

Det andra ärendet avgjordes av rätten i Sønderborg i fredags. Händelsen utspelade sig den 1 februari i år då en bulgarisk chaufför, liksom sin lettiske kollega, körde med is på taket. Den föraren dömdes att betala 2 500 danska kronor i böter (cirka 3 600 svenska) samt villkorligt indragen rätt att köra i Danmark.

I båda fallen stoppades ekipagens framfart efter att andra trafikanter ringt till polisen och berättat om flygande isflak. De guidade därefter polisen så att de kunde sätta stopp för vidare färd samt lagföra chaufförerna.

Ingen av de båda chaufförerna dök upp vid domstolsförhandlingarna och ärendena avgjordes därför i deras utevaro.

Enligt vad tidningen Proffs erfar så innebär en villkorligt indragen rätt att köra i Danmark att domen meddelas till myndigheterna i förarens hemland som då kan vidta ytterligare åtgärder. För en dansk medborgare kan en villkorlig körkortsindragning leda till krav på ny uppkörning, något som den utländske medborgaren inte riskerar – åtminstone inte i Danmark.

Om artikeln

Publicerad: 2021-04-13 10:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Isflak Rättsfall Trafiksäkerhet Tungvognscenter Syd