Nu börjar Volvo Lastvagnars serieproduktion av den nya generationen tunga lastbilsmodeller vid den koldioxidneutrala Tuvefabriken.

Nu startar produktionen av Volvos nya lastbilsgeneration

Volvo Lastvagnars nya generation av tunga lastbilar Volvo FH, FH16, FM och FMX, börjar nu serieproduceras i Volvos tillverkningsfabriker i Sverige, Belgien och Ryssland.


Volvo FM och Volvo FMX har en helt ny hytt med upprätta A-stolpar som ger förare upp till en extra kubikmeter rymd och ökat ljus inne i hytten. Sikten för föraren har också förbättrats på alla modeller genom möjligheten att lägga till en dödavinkelkamera på passagerarsidan som förbättrar sikten genom att visa en kameravy över frontens passagerarsida på sidodisplayen.

Andra viktiga förbättringar är den nya digitala instrumentdisplayen och möjligheten att välja till adaptivt helljus som stärker säkerheten ännu mer i Volvo FH och Volvo FH16. Nya Volvo FH och FM kan också skräddarsys för att åstadkomma betydande sänkning av bränsleförbrukning och miljöpåverkan. För Volvo FH med I-Save har Volvo Lastvagnars produktutvecklare förbättrat bränsleekonomin ytterligare.

För att förstärka Volvo Lastvagnars satsning på hållbara transportlösningar, har nya Volvo FH, FM och FMX även utvecklats för batterielektriska drivlinor där serieproduktionen startar under 2022.
– Det här innebär att våra kunders övergång till fossilfria transporter blir sömlös, i och med att de kan fortsätta att köra sina favorit-Volvolastbilar, säger Roger Alm, vd Volvo Lastvagnar.

Den tunga lastbilsserien som lanserades ursprungligen i Europa förra året, har mottagit stort intresse från kunder, med över 12 000 ordrar 2020. Lanseringen och försäljningen fortsätter under 2021 på marknader utanför Europa.

Lastbilarna kommer inledningsvis att tillverkas vid Volvo Lastvagnars fabriker i Tuve utanför Göteborg, Gent i Belgien och Kaluga i Ryssland. Monteringsfabriken i Tuve är först ut med produktionsstart i mars 2021.

De nya lastbilarna erbjuder ett utbud av olika hyttmodeller och kan optimeras för en mängd olika applikationer. Volvo Lastvagnar har haft stort fokus på att utveckla förarnas andra hem, vilket det ofta fungerar som för fjärrlastbilar. I lastbilar som kör regionala transporter tjänar hytten ofta som det mobila kontoret, medan hytten för anläggningslastbilar är det robusta och praktiska verktyget.

Förarsikt, komfort, ergonomi, ljudnivå, manövrerbarheten och säkerhet har varit i fokus för de nya lastbilarna. De har även fått en exteriör uppgradering för att spegla de nya innovationerna.

Om artikeln

Publicerad: 2021-03-04 09:03
Kategori: Nyheter
Taggar: Ellastbil Ny Generation Serieproduktion Transport Tuvefabriken Volvo Lastvagnar