Sjukvården förstärker med ny Scania

Coronapandemin har inneburit en mängd livsviktiga transporter med den mest avancerade intensivvårdsambulansen, byggd på ett Scaniachassi, som används i Sverige. Christian Strand vid AISAB, Ambulanssjukvården i Storstockholm, som nu beställer ytterligare en toppmodern intensivvårdsambulans, är nöjd med fordonet och tycker den är riktigt bra att arbeta i.


Medtrafikanterna kommer knappast att missa när intensivvården i Stockholms län snart uppgraderas med ännu ett Scaniaekipage. En tio meter lång, lysande gul ambulanslastbil med dubbla sirener och blixtrande blåljus märks i backspeglarna hos medtrafikanterna. Men det är insidan som räknas mest.

I fordonet transporteras många svårt sjuka patienter och ett vårdteam med utrustning som i stor utsträckning är densamma som vid en modern intensivvårdsavdelning.
– Att flytta en patient är det mest riskfyllda man kan göra och vi ville bygga bort riskmomenten. Vården ska vara likadan som på sjukhusavdelningen. Det är samma respiratorer, samma pumpar och samma övervakningsutrustning. Så säkert som möjligt, berättar Christian Strand som är fordonsansvarig vid AISAB.

Den senaste Scanian hade knappt gjort sig hemmastadd i garaget när pandemin bröt ut förra våren och fick alltså omgående bekänna färg.
– Det har varit en väldigt tuff arbetsmiljö, men också givande. Vi har kört patienter i alla åldrar och åkt till sjukhus efter sjukhus med överfulla IVA-avdelningar runt om i landet. De flesta patienter har varit sövda och legat i respirator för att de haft svårt att andas, säger Christian Strand.

För medarbetarna har det blivit många svettiga och långa arbetspass i arbetsskyddskläder och ansiktsmasker. Då kan det vara en bra investering med ventilerade säten i fordonet.

När ambulansflottan nu ska uppgraderas med ett nytt intensivvårdsfordon, får Scania och påbyggaren Groth Kaross i Mönsterås förnyat förtroende. Det omfattande projekteringsarbetet som föregick förra bygget innebär både nöjda medarbetare och små förändringar i det nya fordonet.

Några förbättringar blir det dock. Ambulansen ska kompletteras med en ren backkamera för att öka sikten eftersom 360-kameran blir smutsig i trafiken. En ny kamera inne i vårdutrymmet ska göra att föraren kan se när någon står upp och ”ta det lite lugnare” och fordonet kommer att få cykelvarning på sidorna, Blindspot-system, för att enklare undvika eventuella olyckor i samband med att fordonet svänger i tät trafik.

Om artikeln

Publicerad: 2021-02-24 08:39
Kategori: Nyheter
Taggar: Ambulans Corona Scania