EU:s förslag om YKB under pandemin har antagits

En glad Europaparlamentariker Johan Danielsson (S), meddelar att förslaget EU lagt om hur YKB ska hanteras under pandemin, har antagits. Men han har synpunkter: "Det tog onödigt lång tid för kommissionen att presentera ett förslag", säger han.
Chaufförspodden – Exklusivt


Den 18 januari berättade vi att EU äntligen kommit med förslag om hur YKB ska hanteras under pandemin. Då sade Johan Danielsson att han var glad att EU äntligen presenterade ett förslag, men tycker att det borde gjorts redan innan årsskiftet.

Idag har det presenterade förslaget antagits och undantaget förlängs med två månader från den 30 april – 30 juni.

Därefter får medlemsländerna söka undantag från bestämmelserna för ytterligare en period om läget inte förbättrats. Det måste ske innan den 31 maj. Denna period kan vara maximalt 6 månader.

Vi ber Johan Danielsson kommentera vad som skett.
– Vi har snabbehandlat detta i parlamentet och nått en överenskommelse mellan gruppledarna i utskottet och ministerrådet. Det innebär att den position vi tog idag snabbt kan bekräftas av regeringarna i rådet och då är lagstiftningen på plats, säger han.

Har alla detaljer i förslaget gått igenom?
– På det stora hela har vi har vi accepterat kommissionens förslag. Vi har dock förlängt undantaget från 30 april till 30 juni då det är sannolikt att vi kommer befinna oss i nuvarande situation en tid framöver, säger Johan Danielsson.

Vad tänker du om tidsperspektivet innan förslaget presenterades?
– Det tog onödigt lång tid för kommissionen att presentera ett förslag, men nu har vi nya regler på plats som säkerställer att vi kan ha en fortsatt välfungerande transportmarknad, avrundar Johan Danielsson.

Daf

Om artikeln

Publicerad: 2021-02-10 12:18
Kategori: Nyheter
Taggar: EU Pandemi Socialdemokraterna YKB