Färdskrivarmanipulation avslöjades efter lång tomgångskörning

En kvinna i Danmark härsknade till när den bulgariske chauffören vägrade att stänga av lastbilens motor som stått igång nästan hela dagen. Beslutet att inte tillmötesgå kvinnans önskemål är troligtvis något som han ångrar bittert idag. Enligt den danska polisen har chauffören nu ”stora böter” att se fram emot.I söndags kväll kontaktade en kvinna den danska polisen och berättade att det stod en tyskregistrerad lastbil med motorn igång på en rastplats i Køge söder om Köpenhamn. Kvinnan menade att lastbilen hade stått med motorn igång under större delen av dagen.

Innan kvinnan ringde till polisen hade hon pratat med lastbilschauffören och bett honom att stänga av motorn. Men det ville han inte.

Polisens ledningscentral skickar ut en patrull från Tungvognscenter Øst för att kolla upp ärendet. Det visar sig att föraren är en bulgarisk man och under polisens samtal med denne, uppstod misstankar om att allt inte stod riktigt rätt till.

Polisen väljer att kontrollera lastbilen och snart visar det sig att färdskrivaren är manipulerad. Föraren hade också använt sig av möjligheten att stänga av färdskrivaren ”åtskilliga gånger”, skriver den danska polisen i ett pressmeddelande.

Även lastbilens avgasreningssystem visade sig inte fungera som det skulle. Manipulerad eller inte, men det framkom att systemet hade varit ur funktion en längre tid.


Polisen väljer att ta
fordonet i beslag för att göra en djupare, teknisk kontroll.
– Chauffören ombads att packa sina personliga ägodelar. Polisen beslutade sig sedan för att kolla igenom förarens packning för att försäkra sig om att han inte tagit med sig något som kunde vara relevant för ärendet. Och det skulle visa sig vara ett klokt beslut, berättar poliskommissarie Henrik Fobian.

Bland annat hittades en fjärrkontroll som med stor sannolikhet kunde användas till att styra färdskrivaren. Men det fanns fler saker i mannens bagage som skulle komma att ligga honom till last. Polisen hittade också två ”giltiga förarkort”, förklarar polisen.

Både fjärrkontrollen och förarkorten togs i beslag.
– Chauffören ska nu resa hem till Bulgarien för att skaffa sig ett nytt förarkort innan han kan köra lastbil igen. Undersökningen av lastbilen pågår fortfarande men det står klart att chauffören kan se fram emot stora böter, förklarar Henrik.

Polisen är tacksam för att kvinnan kontaktade polisen efter att inte ha fått någon respons från chauffören.
– Tack vare medborgaren fick vi effektivt satt stopp för olagligheterna, avslutar Henrik Fobian.

Om artikeln

Publicerad: 2021-01-27 10:11
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Färdskrivare Manipulation Tomgångskörning Tungvognscenter Öst