Foto: Jonas Nordin

Dåliga däck gav ofrivillig dygnsvila och böter

Yrkestrafikgruppen i Västerås får under måndagskvällen den 12 januari ett tips om ett ekipage som i Sala har svårt att ta sig fram i snön. På tisdagsmorgonen kör man till Sala för att se om ekipaget står kvar. Utanför företaget, där tipset gjort gällande att den stått för natten, står mycket riktigt en polsk dragbil med polsk trailer och föraren håller på att lägga på snökedjor.


Det blir kontroll av däcken och det visar sig saknas märkning för vinterdäck på dragbilens framdäck samt på trailerns mittaxel. Drivaxeln har däck som är märkta med 3PMSF (”alptopp”) och mönsterdjupet är precis över 5 millimeter.

Kontrollen av kör– och vilotiderna är utan anmärkning.
– Han har kommit från Tyskland till Sverige den 9 januari och tagit veckovila i Sverige. Sedan åker han till Sala för att lossa. Det var när han hade lossat i Sala som han med nöd och näppe tog sig ut från företaget och fick ta en ofrivillig dygnsvila precis utanför grindarna, säger bilinspektör Jonas Nordin.

Klampen sätts på och föraren får besked på att däck måste bytas.
– Däckverkstäderna i Sala hade inga däck på lager så föraren och åkeriet fick leta reda på ett företag som kunde hjälpa dem, säger Jonas Nordin.

På eftermiddagen strax innan klockan 16.00, kallas Nordin via radio och får veta att en däckverkstad står och ska hjälpa ett polskt ekipage med däckbyte.
– När jag talar med däckkillen, visar det sig att all information inte nått fram. Det hade uppstått förvirring kring vilka däck som ska bytas på dragbilen och jag upplyste dem om att även två däck på trailern också måste bytas, säger Jonas Nordin.

Däckverkstaden kontaktar åkeriet igen för att säkerställa betalningen då kostnaden redan är uppe i cirka 20 000 kronor.
– Jag sade att de får höra av sig när de är på väg ut till ekipaget så vi kan låsa upp klampen, men ingen återkom under eftermiddagen och kvällen varför jag anar att ekipaget fortfarande står kvar i Sala, avrundar Jonas Nordin.

Idag den 14 januari står ekipaget fortfarande kvar, men det har sagts att däcken ska komma vid 16-tiden och då får polisen återvända till platsen för att låsa upp klampen.

Föraren söker här efter märkningen på däcket. Foto: Jonas Nordin
Föraren söker här efter märkningen på däcket. Foto: Jonas Nordin

Om artikeln

Publicerad: 2021-01-14 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: 3pmsf Bilinspektör Klampning Mönsterdjup Polisen Snökedjor Vinterdäck