(M): ”Regeringen har suttit på händerna i YKB-frågan”

Sveriges åkerinäring och dess chaufförer har levt i osäkerhet under lång tid kring de fortsatta undantagen för YKB. Dispenstiden har nu löpt ut, ”medan regeringen suttit på händerna”, skriver Moderaterna i ett pressmeddelande. Moderaterna tog ett initiativ i Trafikutskottet som gick ut på att förlänga dispensen att gälla under hela 2021.Moderaternas förslag innebär en generell dispens under hela 2021 för att hinna komma ikapp med utbildningsskulden till följd av coronakrisen. Tusentals chaufförers dispens har redan gått ut för utbilda sig och enligt partiet måste omkring 100 000 chaufförer gå utbildningen under 2021.

Centerpartiet och Liberalerna valde vid gårdagens sammanträde i Trafikutskottet att följa Socialdemokraterna, vilket innebär att dispensen bara förlängs med sex månader, förklarar Moderaterna i sitt pressutskick.

Sten Bergheden (M) sitter i trafikutskottet – och han är kritisk.
– Det är allvarligt att inte regeringen har tagit tag i problemet i tid och orsakat stor oro hos åkerinäringen och landets företag. Att man nu dessutom inte kan ge chaufförer och åkerier en ärlig chans att klara av de oerhört många YKB- utbildningarna som nu ska ske under 2021. En mer rimlig tid som hade varit möjligt om dispensen hade gällt under hela 2021, säger Sten.

Han förklarar vidare att gårdagens besked innebär att frågan kommer upp igen en bit in på nästa år.
– Oavsett hur pandemin utvecklas kopplat till vaccinering kommer vi inte hinna beta av utbildningsskulden innan halvårsskiftet 2021. Det var därför vi moderater ville ge dispensen under ett helt år. Nu blir det mer osäkerhet, nya politiska beslut och initiativ. Som alltid när det gäller regeringen och infrastruktur – för lite och för sent, avslutar Sten Bergheden.

Om artikeln

Publicerad: 2020-12-16 09:31
Kategori: Nyheter
Taggar: Corona Covid-19 Dispens Moderaterna Regeringen Riksdagen Sten Bergheden Trafikutskottet YKB