Ny tankstation med flytande gas öppnad i Helsingborg

Idag öppnade energibolaget Gasum ytterligare en tankstation i Norden med flytande gas. Den nya stationen i Helsingborg, som ligger bredvid E20 och E4, ökar tillgängligheten av flytande gas i södra Sverige.Den nya tankstationen i Helsingborg stärker tillgången till alternativa bränslen i södra Sverige genom att tillhandahålla flytande naturgas (LNG) och flytande biogas (LBG) för tunga fordon. Helsingborg är ett av de största logistiknaven i Norden och ett stort livsmedelsdistributionscenter för Sverige. Den nya stationen uppfyller behoven hos de företag som söker efter nya sätt att minska utsläppen i sin logistikkedja.

Stationen i Helsingborg är den andra med flytande gas i staden och ett viktigt tillskott till nätverket av tankstationer i Sverige. Stationen ligger på Transportgatan 2A, bredvid motorvägarna E20/E6 och E4, som kopplar samman Helsingborg med östkusten.

Samtidigt som volymerna för tunga transporter ökar, blir det allt viktigare för företagen att agera och snabbt minska sina utsläpp redan idag. Gas har erkänts som en lösning som hjälper oss att uppnå våra klimatmål. Incitamentsprogram som exempelvis Klimatklivet och Drive LBG snabbar på övergången till bränslen med låga utsläpp inom transportsektorn genom att ge ekonomiskt stöd till företag som beslutar sig för att investera i gasdrivna lastbilar.

Tillsammans med det utvidgade nätverket av tankstationer bidrar dessa incitament till att marknaden för gaslastbilar växer snabbt. Idag finns det redan över 200 gasdrivna lastbilar på svenska vägar och antalet förväntas öka snabbt. LNG är en konkurrenskraftig bränslelösning för att minska utsläppen omedelbart eftersom koldioxidutsläppen under livscykeln är 20 procent lägre än för konventionell diesel.

LNG möjliggör också övergången till förnybar energi. Samma gasinfrastruktur som är byggd för LNG kan också användas för förnybar LBG, vilket gör övergången till LBG enkel och kostnadseffektiv, enligt Gasum.

Gasum utvecklar kontinuerligt gasinfrastrukturen och nätverket av tankstationer i hela Norden. I början av 2020 strävar företaget efter att skapa ett nätverk med 50 nya tankstationer för tunga fordon i Finland, Sverige och Norge. I dessa länder finns det redan ett nätverk med 35 tankstationer som säljer flytande gas.

Om artikeln

Publicerad: 2020-10-21 14:40
Kategori: Nyheter
Taggar: Gasum Helsingborg LBG LNG