Tom Wilhelmsen och norska statsministern Erna Solberg på provtur. Foto: Espen Braata

Norges statsminister döpte en av landets första eldrivna tipplastbilar

Transportföretaget Tom Wilhelmsen AS är först i Norge med helelektriska tipplastbilar för anläggningstransporter. Företagets mål är att ha noll utsläpp från fordonsflottan senast 2025. Vid en ceremoni utanför Oslo den 29 oktober döptes en av de första lastbilarna av Norges statsminister Erna Solberg.Volvo Lastvagnar har i nära samarbete med företag i anläggningsbranschen utvecklat elektrifierade transportlösningar som klarar de krav som finns på prestanda, körsträckor, lasthantering och ett effektivt fordonsutnyttjande. Frånvaron av avgaser och motorbuller från eldrivna fordon bidrar till en bättre arbetsmiljö och en tystare, renare stadsmiljö.

Volvo Lastvagnars vd, Roger Alm.
– Att kunder som Tom Wilhelmsen AS kan använda våra eldrivna fordon för att minska den tunga trafikens klimatpåverkan är grundläggande för vårt arbete med hållbara transporter. Det är också positivt att regeringarna i Norge och i andra delar av Europa skyndar på utvecklingen genom incitament för åkerier som vill investera i eldrivna fordon med lägre klimatpåverkan, säger han.

Tom Wilhelmsen AS äger nu tre eldrivna tipplastbilar av modellen Volvo FE Electric.
Modellen är byggd för att klara krävande stadstransporter som lätta anläggningsarbeten, avfallshantering och varuleveranser. Den har tre axlar och en totalvikt på upp till 27 ton.
– Vi har redan börjat använda två av lastbilarna och är mycket nöjda när det gäller ljudnivån och inte minst räckvidden. Förarna var lite skeptiska i början men nu är de imponerade av dessa fordon, säger Tom Wilhelmsen.

Volvo FE Electric. Foto: Espen Braata
Volvo FE Electric. Foto: Espen Braata

Om artikeln

Publicerad: 2020-10-29 15:25
Kategori: Nyheter
Taggar: Erna Solberg Tom Wilhelmsen Volvo FE Electric Volvo Lastvagnar