Bakteriebomben – Strax intill hanteras ditt livsmedel

Åkaren Erika: "Vi förtjänar det inte"

Under coronapandemin har chaufförer tvingats hantera ett nytt problem – att inte få använda företagens toaletter. Istället hänvisas de till Baja-Major och andra tillfälliga lösningar varav alldeles för många inte håller måttet vad städning och utrustning beträffar. ”Vi är människor som gör vårt bästa för kundernas räkning och vi förtjänar inte detta snusk”, säger åkare tillika chaufför Erika Trell.


Vi har tidigare publicerat en debattartikel efter att en chaufför nekats toalettbesök på ICA:s stora lager i Västerås. Chauffören berättade om de dåliga hygienmöjligheterna som utetoaletterna erbjöd på platsen. Vi kontaktade ICA-lagret som förklarade hur de hanterade de extra toaletterna.

Den här gången är det Nordic Sugars sockerraffinaderi i Arlöv som får kritik. Erika Trell som lossar på FSL-sidan av anläggningen, är hänvisad till en särskild toalett för chaufförer. Uppenbarligen en toalett som, när Erika till sist tröttnar, inte städats på länge.

Hon fick nog och talade med ansvariga på kontoret.
– Jag tog bilder som jag skickade till dem och förklarade det ohållbara i situationen. Jag ifrågasätter också varför vi inte kan få använda toaletten inne i byggnaden som tidigare eftersom där finns vad som behövs för att göra sig ren efter alla sorters toalettbesök. Covid-19 smittar väl inte via den delen av kroppen, säger hon till oss.

Kort därefter blev toaletten städad, men vi vill veta hur det kunde bli så illa och, framför allt, kommer toaletten även framledes hållas ren. Vi frågar Monica Pettersson på Nordic Sugar i Arlöv om hur det ens kunde gå såhär långt.
– Tyvärr så är det en väldigt sorglig syn som uppstått i samband med att vi ökat all städning på alla ställen på hela fabriksområdet på grund av corona. Det går inte att förklara bort, men toaletten blev uppenbarligen bortglömd. Det är ett fel som självklart skulle rättas till, vilket också gjordes så snart det kom till vår kännedom, säger hon.

Bortglömd! Frågan är hur länge? Att tvätta händerna är alltid viktigt, men i synnerhet i coronatider. Det var längesedan det här handfatet användes…

Nu har ni städat toaletten, men kan ni garantera att vi inte får anledning att återkomma om just denna toalett?
– Ja, vi inför ny rutin med kontroll cirka en gång i veckan. Vi har även kontaktat städbolaget för åtgärder enligt överenskommelse sedan mars, säger Monica Pettersson.

Vi har sett flera företag som låter förare använda i byggnaderna befintliga toaletter, men att dessa städas oftare än tidigare. Är det någonting ni skulle kunna tänka er att göra, eller menar ni att smittspridning av covid-19 sker specifikt genom toaletterna?
– Detta är en åtgärd som härrör från att man skall hålla 1,5-2.0 meters avstånd och att vi på hela fabriken undviker att våra medarbetare kommer i kontakt andra företags medarbetare. Vi har dessutom infört åtgärder för att minska risker avseende smittspridning när det gäller expeditionskontor och självlastning. Bland annat har vi plexiglasskärmar och rengöringsrutiner mellan respektive truckanvändare.


Det skick er chaufförstoalett var i då bilderna togs, kan väcka tankar om att det inte endast är risk för coronasmitta. Även en mängd andra bakterier borde trivas mycket bra i den miljön. Hur ser ni på det och riskerna med tillfälliga toaletter i jämförelse med mer städning av befintliga toaletter?
– De tillfälliga toaletterna ska hålla samma standard som övriga toaletter, avrundar Monica Pettersson.

Att toaletten inte har städats på länge är uppenbart.

Erika tycker det är bra att problemet åtgärdats, men hon är bekymrad över att hygienen ofta är dålig på andra tillfälliga toaletter hon besökt.
– Det är särskilt anmärkningsvärt när dessa snusktoaletter återfinns på företag där hygienkraven i produktionen är hårda med till exempel hårnät, handskar och skyddsrockar. Det är företag som producerar exempelvis fotvårdsprodukter, hanterar livsmedel och liknande produkter som sedan konsumenter ska äta eller ha på sin kropp. Snusket på toaletterna ter sig då väldigt motsägelsefullt, avrundar Erika Trell.

Nu får Erika och andra chaufförer vänta och se huruvida det som utlovats verkligen levereras, inte bara en gång utan även framledes.

Har du också bilder från egna upplevelser av detta slag, kan du skicka dem till: tips@vagpress.se


Om artikeln

Publicerad: 2020-10-20 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Chaufförer Corona Hygien Livsmedelshantering Ohygieniska toaletter Toalettsnusket