DEBATTARTIKEL

Morell (SD) om chaufförer som nekas toalettbesök:

”En förare är inte något som katten släpat in”

Trots att coronaviruset har stoppat både produktionsverksamhet och serviceyrken, sker ändå en omfattande transportverksamhet runt om i landet.
Det finns alltjämt en industriell verksamhet som pågår och där transporterna är livsviktiga. Inom handeln är efterfrågan stor på livsmedelstransporter, både från producenter och transportköpare. Det är fantastiskt glädjande att det fortfarande finns verksamheter som upprätthåller produktion och efterfrågan i dessa tider.
Dessutom sker omfattande transporter av medicin och sjukvårdsartiklar, vilket är livsnödvändigt för många människor just nu.
Thomas Morell (SD).
Thomas Morell (SD).

Tyvärr kommer det rapporter från förare att de behandlas illa ute i landet.
Förare får inte lasta eller lossa godset själva och är samtidigt hänvisade till enbart telefonkontakt med företagen. Tyvärr vittnar flera förare om att de nekas möjligheten att använda toaletter hos kunder där man lastar eller lossar gods. Förare hänvisas till att göra sina behov på gräsmattan utanför eftersom man vägrar släppa in föraren på någon av företagets toaletter.

Större livsmedelsbolag har gjort just detta i samband med att förare levererar livsmedel till deras anläggningar. I ett fall när föraren påpekade att han körde nödvändiga livsmedel och behövde tvätta händerna möttes han av en axelryckning.

Jag har full förståelse för att företagen värnar sina anställda och inte vill få in smittan i sin verksamhet, men det är fullkomligt bisarrt att agera på detta vis. Vi bekämpar corona tillsammans och behöver då hjälpa och stötta alla som hjälper till.


Det går, i vart fall hos de
flesta företag, avgränsa ett område där förare kan gå på toaletten och samtidigt sköta den viktiga handhygienen. Begränsar man området och ser till att städa regelbundet, minimeras riskerna med smittspridning. Dessutom kan förarna, som utför de så livsviktiga transporterna, sköta sin hygien och på så sätt minimera riskerna för alla parter.

I det läge som landet befinner sig i just nu måste vi alla ”tänka utanför boxen”, vara flexibla och underlätta för de livsnödvändiga verksamheter som alltid behövs. Transporterna är livsviktiga i sammanhanget och då måste man också visa hänsyn till så viktiga behov som att erbjuda möjligheten att gå på en toalett.

En förare är inte något som katten släpat in, hon eller han utför ett viktigt arbete för att företaget överhuvudtaget ska klara av sin verksamhet. Det är något vi alltid ska ha i åtanke – även i coronatider.

Thomas Morell
Riksdagsledamot, Sverigedemokraterna

Om artikeln

Publicerad: 2020-03-30 14:41
Kategori: Debatt
Taggar: