Carlssons nya Scania – ”En hyllning till chaufförslivet”

Åkaren Patrik Carlsson brinner för lastbilar - och för countrymusik. Tillsammans med hustrun Anna driver han ett åkeri i Våxtorp i södra Halland. Proffs besökte ”åkareparet” för att ta reda på hur det gick till när möbelsnickarens son från Hillerstorp blev åkeriägare i den halländska lilla byn.
Det reportaget kommer du att kunna läsa om i oktobertidningen. I den här artikeln tar vi oss en närmare titt på åkeriets senaste tillskott, Scanian ”Outlaw Ride”.
Skyddsfolien är en ganska ny produkt som Patrik monterat på lastbilens utsatta partier.
Skyddsfolien är en ganska ny produkt som Patrik monterat på lastbilens utsatta partier.

När vi besöker Patrik Carlssons Åkeri i Våxtorp i södra Halland står två lastbilar parkerade på gården. En med tillkopplat släp. Det är företagets näst nyaste lastbil och på den läser vi en rad olika citat av Burt Reynolds från filmen ”Nu blåser vi snuten”. Men lastbilens namn är hämtat från musikvärlden.
– Vi har döpt den till ”Freight Train” som är en låt av Alan Jackson och som handlar om godstransporter, förklarar Patrik Carlsson, som älskar countrymusik.

Den låten släppte Jackson på sin sextonde platta, som gavs ut i mars år 2010.
– Men jag lyssnar väldigt mycket på Tony Justice, en amerikansk chaufför som både skriver och sjunger låtar om chaufförslivet.

På åkeriets näst nyaste lastbil finns en rad olika citat av Burt Reynolds från filmen ”Nu blåser vi snuten”. Men lastbilens namn, ”Freight Train”, är hämtat från musikvärlden.

Att åkeriets senaste tillskott i vagnparken skulle ha ”Tony Justice-tema” var därför troligtvis inget som förvånade Patrik Carlssons närmsta omgivning.
– Han sjunger enbart om yrket. Många låtar har han skrivit själv, men han tar sig även ann covers, som ”Country Roads” till exempel, men även nyare material.

”Country Roads” är skriven av Bill Danoff, Taffy Nivert, och John Denver och blev en av Denvers absolut största hits i början av 1970-talet.

Tillbaka till åkeriet i Våxtorp där den nya lastbilen står uppställd. En Scania 540 S, vilket för övrigt är åkeriets första sexcylindriga Scania.
– Scania har lovat en väldigt bra bränsleförbrukning, så det ser jag fram emot. Något som kan hjälpa till att hålla nere driftskostnaderna.

Åkeriets senaste investering, en Scania 540 S, vars namn är en låttitel som Patriks idol – countryartisten Tony Justice – har spelat in.


Ekeri-skåpet har några år på
nacken, årsmodell 2014. Det flyttades över från lastbilen som man pensionerade.
– Det gjorde Båstab åt oss. Det är Plåtcenter i Halmstad som har gjort plåtarbetena.

Den nya lastbilen har ett genomgående tema med nyss nämnde Tony Justice. Fyra av hans låttitlar finns på hytten, bland annat ”Outlaw Ride”, som dessutom är lastbilens namn. Och inredningen går så klart på ”Western-temat”.
– Det här är en hyllning inte endast till Tony Justice utan även till alla chaufförer, till yrket, med glimten i ögat, säger Patrik Carlsson.

Indirekta och dimbara ledlampor ger en ombonad och mysig förarmiljö. Självklart har en ”sheriff-stjärna” ersatt Scania-loggan på ratten.

På insteget syns en dekal där vi läser ”Clear Defend”. Vad är det – ingen låttitel väl?
– Det är en skyddsfolie som är färdigutskuren och modellanpassad. En ganska ny produkt som verkar väldigt bra. Den syns nästan inte alls, förklarar Patrik.

”Outlaw Ride”. Riskerar inte namnet att väcka polisens intresse? Är det en hyllning till olaglig lastbilstrafik?
– Det kan ju kanske många tro. Men det är låt som handlar om hur man som chaufför måste försvara sig mot tjuvar som stjäl last och diesel, förklarar Patrik och pekar på en bössa som sitter monterad på underdelen av den övre slafen.
– Det är bössan han sjunger om, säger Patrik och skrattar.

Bössan pryder sin plats, liksom en bild av den aktuella lastbilens föregångare. Konstverket på den bakre väggen är otroligt detaljerat och utsnidat för hand i läder.

Bössan tar alltså med sig temat in i hytten men i övrigt är det inte så mycket Tony Justice på insidan.
– Brunt läder och ”western-inspirerat”. Indirekt och dimbar LED-belysning ger en väldigt behaglig miljö, förklarar Patrik.

Han pekar på en sheriff-stjärna på golvet mellan stolarna.
– Det står inte ”Sheriff”, det står ”Trucker” i stjärnan. Det handlar som sagt om chauffören i den här bilen.
Det är en otroligt vacker och in i minsta detalj smakfullt designad lastbil vi tittar på.

När vi gör den här intervjun har den nya lastbilen ännu inte satts i trafik. Men den är redan ”världsberömd”.
– Jag har inga konton på sociala medier, men grabbarna som ska köra den här bilen har. De har skickat bilder på den till Tony Justice som blev eld och lågor. Och han frågade om han fick lägga ut bilderna på sin sida. Jag har kompisar från bland annat Holland som har hört av sig och berättat att de sett min bil där, säger Patrik och ler.

Att lastbilen tilltalar folk råder det uppenbarligen inga tvivel om.
– Vi har redan ställt ut den en gång, detta på Göteborg Truckshow där den vann förstapris i ”Fjärrbilsklassen” (nyare än 2015). Den kammade även hem förstapriset i ”Bästa inredning”. Vi tog också med oss lastbilen till Ekebo Truckshow i Skåne men eftersom den inte var färdigbyggd så deltog vi inte i tävlingen. Men folk röstade på den ända, berättar Patrik Carlsson.


Han beskriver den nya
lastbilen som ett projekt i ”personalvårdande syfte”.
– Gubbarna är på gott humör. Alla är taggade och tycker att det är skoj.

Kan det bli så att Tony Justice får möjlighet att se den i verkligheten?
– Det kan eventuellt bli så. Om jag har förstått saken rätt så planerar han en Europaturné år 2022. Kommer han till Sverige då så får vi förhoppningsvis träffas.

Ett längre reportage om Patrik Carlssons Åkeri kan du läsa i Proffs nr 10-2020 som kommer ut den 23 oktober. Din prenumeration köper du här!

Fantastiskt fina motiv lackerade av Terje Aspmo pryder hytten.

Om artikeln

Publicerad: 2020-09-23 16:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Företagsnyheter Hemma hos Patrik Carlssons Åkeri