Hur ser transporterna ut i framtiden? Bild: DB Schenker

DB Schenker om innovation och logistik:

”Vad väntar dig i framtiden?”

Det som sker idag, hade kunnat vara en science fiction-film för 15 år sedan, skriver DB Schenker. De senaste åren har teknikutvecklingen tagit full fart. Idag tycker de det är självklart att hela transportbokningen sker över nätet med god spårbarhet och uppföljning i realtid.

Heléne Giaina, konsult på Schenker Consulting.
– Man reagerar inte när man möts av en digital assistent när man kontaktar en kundtjänst, snarare tvärtom om funktionen inte finns. Och vem hade kunnat förutspå att DB Schenker skulle utföra test med självkörande elfordon utan förarhytt på allmän väg eller investera i ett drönarföretag med fokus på godsleveranser, säger hon.

Det är lätt att bli vimmelkantig om man tänker 15 år framåt, säger de vidare. Vad tar vi då som självklart? Och hur ser logistikbranschen ut? Vad förväntar du dig av tekniken?
– Samhällsutvecklingen och logistikbranschen fortsätter att bli allt mer uppkopplad i framtiden och samspelet mellan olika delar ökar. Det kan vi räkna med, säger Viktor Åkesson, konsult på Schenker Consulting.

Att transporter fortsätter att utvecklas för ökad hållbarhet och effektivitet, ser Viktor Åkesson som en självklarhet.
– Självkörande fordon rör sig potentiellt obehindrat både i inne- och utemiljö i samverkan med människan i framtiden. Artificiell intelligens, AI, kommer att få mer utrymme och nyttiggörandet kommer att vara högt bland både företag och provatpersoner. I framtiden får vi fortsatt varor levererade på rätt tid och plats, men utan att vi ens visste vi behövde varorna, säger han vidare.


Coronakrisen ökar utvecklingstakten, säger Viktor Åkesson vidare.
– Vi ser en snabb utveckling av tjänster inom hemleverans och förmågan att utföra en transporttjänst utan fysisk beröring mellan chaufför och kund. När en kris uppstår, blir personer väldigt kreativa och viktiga innovationer utvecklas, berättar han.

Men steget från innovation till upptrappning och implementering kan gå långsammare, berättar han vidare och pekar på att man inte får glömma bort att människan behöver vara redo. Interaktionen och acceptansen mellan maskin och människa är en dimension som kräver tålamod och tid för reflektion. Och inte minst behöver regelverk och policys tillsammans med standarder som är teknikneutrala hänga med. På denna front går det oftast långsammare.

Det här är helt rimligt att vi i framtiden kan förvänta oss att se självkörande fordon på våra vägar och nya automatiska leveranssätt.

Nya spännande lösningar för hemleveranser utvecklas i hög takt och i dagsläget testas också olika robottekniker för autonoma och kontaktlösa hemleveranser som är spännande att följa. Det dröjer dock ytterligare en tid innan vi ser dessa robotar på vägar och trottoarer i full skala.

DB Schenker avrundar med att summera med att vi har en händelserik och spännande framtid att vänta.


Om artikeln

Publicerad: 2020-08-28 09:29
Kategori: Nyheter
Taggar: DB Schenker Framtidens Transporter Självkörande Fordon