Mats Grundius till vänster, vd på DB Schenker i Sverige och Robert Falck, vd för Einride, är överens om att köra igång redan i höst.Fotograf: Pierre Olsson Mats Grundius till vänster, vd på DB Schenker i Sverige och Robert Falck, vd för Einride, är överens om att köra igång redan i höst.Fotograf: Pierre Olsson

Självkörande lastbil – i Jönköping

?Lastkapaciteten är cirka 20 ton?

Världens första självkörande lastbil på allmän väg blir verklighet i Sverige redan i höst. Då installerar DB Schenker och Einride världens första självkörande, eldrivna transportsystem för tunga transporter på allmän väg.

– Vi vill vara med och skapa morgondagens hållbara och kostnadseffektiva transporter och samarbetet med Einride är ett stort steg i den riktningen, säger Mats Grundius, vd för Schenker AB.

Förutsatt att Transportstyrelsen beviljar tillstånden, startar verksamheten redan i höst då den första T-poden, ett självkörande, batteridrivet fordon, installeras hos DB Schenker i Jönköping. Fordonet ska trafikera en sträcka mellan två av Schenkers anläggningar varav en del av sträckan är på allmän väg.

T-poden är självkörande, men kommer att övervakas av en operatör som vid behov kan fjärrstyra fordonet. En operatör kan kontrollera flera fordon samtidigt. Lastkapaciteten är cirka 20 ton och en laddning ger en räckvidd på runt 20 mil.

Ewald Kaiser, styrelseledamot i DB Schenker, anser att elektriska och autonoma lastbilar är två viktiga teknologier som kommer att revolutionera den globala transport- och logistikmarknaden varför samarbete med Einride på ett tidigt stadium är viktigt för dem.

Einride är ett ungt, svenskt techbolag som utvecklar teknik och tjänster för automatiserade och hållbara transporter. Einride har rönt internationell uppmärksamhet för den så kallad T-poden.

Om artikeln

Publicerad: 2018-04-26 09:13
Kategori: Nyheter
Taggar: Einride Eldriven Jönköping Lastbil Schenker Självkörande T-pod