Jens Holm (V), ordförande i Trafikutskottet:

”Samskipdomen är direkt provocerande”

Sedan Förvaltningsrätten gav Samskip Sia rätt i vad som är ”närmast lämpliga omlastningsstation”, har flera politiker kritiserat domen. Även Trafikutskottets ordförande Jens Holm (V), är kritisk och ser domen som provocerande.

Hur ser du på Förvaltningsrätten dom?
– Det är en direkt provocerande dom som öppnar upp för fortsatt social dumpning inom transportbranschen. Helt oacceptabelt, säger Jens Holm.

Han säger också att domen stärker det man i Vänsterpartiet länge har kritiserat med kombidirektivet; att det är otydligt och öppnar för godtycklighet. Vänsterpartiet menar att kombidirektivet gör mer skada än nytta och borde därför avskaffas i sin nuvarande form.

Holm hänvisar till en motion Vänsterpartiet skrev under hösten 2019 och i den punkt 3.9, ”Kombidirektivet har inte bidragit till mer hållbara transporter”, där det står just att man vill avskaffa kombidirektivet som det är utformat idag.

Han efterlyser en modern lagstiftning som främjar hållbara transporter med schyssta villkor.
– Långa godstransporter ska företrädesvis göras på järnväg eller till sjöss, inte på väg. En modern lagstiftning som uppnår våra ambitioner och schyssta arbetsvillkor kan göras med ett tydligare kombidirektiv eller att de ändamålen bakas in i nuvarande cabotageregler, avrundar Jens Holm.

Vill du läsa vad andra politiker har sagt om domen, finner du alla länkar i Jakop Dalundes (MP) uttalande om densamma.

VBG onspot

Om artikeln

Publicerad: 2020-08-13 16:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Cabotage Förvaltningsrätten Jens Holm Kombidirektivet Samskip Vänsterpartiet