Regeringen skjuter till extra pengar

Transportföretagen: Det räcker inte

Transportföretagens främsta fråga har under coronakrisen varit direkta kontantstöd till företagen. I dag meddelade regeringen ett stöd på 39 miljarder kronor i två månader och det ska nå hela näringslivet. Stödet välkomnas, men det kommer inte att räcka och dessutom är tidsperioden på två månader alldeles för kort. Stödet kommer så sent att det redan kommit varsel och konkurser som kanske inte hade behövt ske, säger man.

Tisdagen den 28 maj meddelade Transportföretagen att de föreslagit regeringen att dela ut kontantstöd till transportsektorn enligt en dansk modell. Idag kom beskedet att regeringen skjuter till extra pengar.

Transportföretagen uppskattar att det tillförs pengar, men det är för lite.
– Transportsektorn är samhällsviktig och därför är alla stödinsatser välkomna. Dagens besked om kontantstöd har vi arbetat för sedan coronakrisens början. Det är positivt att det sker nu, men tyvärr är det redan för sent för många eftersom varsel och konkurser redan är ett faktum. Dessutom är stödet för litet, säger Marcus Dahlsten på Transportföretagen.

En grov bedömning Transportföretagen låtit göra är att ett system i Sverige liknande det i Danmark skulle uppgå till 100 miljarder kronor räknat på tre månader medan dagens besked omfattar 39 miljarder på två månader. Kostnaden för ett kontantstöd på fyra månader, vilket Transportföretagen förordar, blir givetvis högre.

Marcus Dahlsten avrundar.
– Om Sverige vill ha fungerande och konkurrenskraftiga transporter när samhället ska starta upp, krävs det mera kraftfulla åtgärder under en längre period”, säger han.

Om artikeln

Publicerad: 2020-04-30 13:38
Kategori: Nyheter
Taggar: Corona Covid-19 Kontantstöd Regeringen Transportföretagen Transportsektorn