WEBB-TV
Richard Karlsson har som en av åtta instruktörer i region Syd bråda dagar under vårens avrostningskurser.

Polisens mc-instruktör Richard Karlsson:

”Lastbilar är mitt minsta bekymmer i trafiken”

Snödroppar och tussilago är säkra vårtecken. Liksom polisens motorcykelavrostningar. Och i går var det dags för årets första kurs i region syd. Proffs besökte övningsbanan i det nordvästskånska samhället Ljungbyhed när poliserna rullade in på den nedlagda flygflottiljen F5. I nedanstående videoinslag kan du bland annat hänga med en sväng på övningsområdet, sett ur förarens synvinkel.

Richard Karlsson, trafikpolis från Helsingborg, är en av åtta mc-instruktörer i region Syd. Han berättar att den första kursdagen hålls på ett avlyst område där man övar på många praktiska moment.
– Lågfartsmanövrering, högfartsmanövrering, broms och undanmanöver, förklarar Richard.

Logistiken för att få övningarna att flyta är omfattande. I flera veckor planeras varenda detalj såsom praktiska och relevanta övningar, övernattningar, förtäring och färdvägar. Det sistnämnda ska dessutom skrivas ner i så kallade ”noter” som varje kursdeltagare får ta del av.
– Det är mycket att tänka på, inget får lämnas åt slumpen och säkerheten är a och o.

Det gäller att hålla tungan rätt i mun. Den första kursdagen hålls på ett avlyst område – de två andra dagarna kör poliserna på varierande vägar.

Att motorcyklister är en utsatt trafikantgrupp är ingen nyhet. För en mc-polis, som inte sällan kan hamna i en stressig situation, gäller det så klart att ha goda kunskaper i hojåkning.


Innan vi lämnar Richard
Karlsson och hans kollegor frågar vi om han vill att vi framför något speciellt budskap till våra läsare. Något som han vill att förarna i tunga fordon ska tänka lite extra på nu när polisen rullar ut med sina hojar i trafiken.
– Nej, jag skulle hellre vilja tacka dem för att de är duktiga på att kolla i backspegeln. Lastbilarna är mitt minsta bekymmer, avrundar Richard Karlsson.

Kolla in videoinslaget nedan. Lyssna mer på hur kurserna är uppbyggda – och häng med Richard ut på övningsbanan!

WEBB-TV

Om artikeln

Publicerad: 2020-04-01 16:15
Kategori: Nyheter
Taggar: Avrostning Motorcykelpoliser Ordningspolisen Region Syd Trafikpolisen Trafiksäkerhet Webb-TV