Kartongen innehöll 26 stycken vakumemballage med amfetamin. Foto: Tullverket

Tullverket gjorde stort narkotikabeslag i tillverkat virkesgömsle i trailer

Idag åtalas två personer för synnerligen grov narkotikasmuggling. Beslaget gjordes i Trelleborg i juni 2019 och värdet i missbrukarled är strax över 55 miljoner kronor. De misstänkta hade konstruerat särskilda utrymmen för narkotikasmuggling i transportmedlet.
Virkesgömsle i trailer. Den främre gömman framifrån. Foto: Tullverket
Virkesgömsle i trailer. Den främre gömman framifrån. Foto: Tullverket

Två bilar – en svenskregistrerad lastbil med trailer samt en nederländskt registrerad personbil – togs oberoende av varandra ut för tullkontroll i Trelleborgs hamn.
– Vid tullkontrollen genomfördes sökning med narkotikasökhund i den svenskregistrerade lastbilen med trailer, varvid vi fann särskilt konstruerade utrymmen i lasten av virke. Där påträffades stora mängder narkotika, säger, Anna Ericsson, biträdande chef för tullkriminalen på Tullverket i Malmö.

En av de två åtalade männen äger ett svenskt transportföretag och ankom som transportör med leverans av virke till ett svenskt företag. Det företaget förnekar inblandning. Virket var dock själva gömman för narkotikan och det fanns lönnutrymmen i flera virkeshögar, men med narkotika i enbart en av gömmorna.

I den nederländska personbilen återfanns dokumentation som kan knytas till det svenskregistrerade ekipaget. Även en mindre mängd narkotika beslagtogs i den nederländskt registrerade bilen.

Sammantaget beslagtogs cirka 127 kg amfetamin, cirka 238 kg cannabisharts och cirka 6 kg ecstasypulver.
– Värdet för beslagen är svåruppskattat, men medianvärdet räknat i missbrukarled ligger på strax över 55 miljoner kronor. Det handlar om stora pengar och vi har tagit bort narkotikan från gatan, vilket är en mycket viktig parameter, säger Anna Ericsson.

De åtalade förnekar brott.

Uppgifterna om drogernas värde, är hämtade från Drogsituationen Lägesbild i Sverige 2013-2016 – En rapport av Polismyndigheten och Tullverket 2016.

[pro_ad_display_adzone id=”221″]

Det var tolv förpackningar i olika storlekar som innehöll cannabisharts. Foto: Tullverket
Det var tolv förpackningar i olika storlekar som innehöll cannabisharts. Foto: Tullverket

Om artikeln

Publicerad: 2020-03-05 11:27
Kategori: Nyheter
Taggar: Åtal Grovt Narkotikabrott Lastbilar Smuggling transporter Trelleborg Tullverket Virkestransport